Yoga nedir? Yoga, yapanlara ne gibi faydalar sağlar ? Tüm bu soruların cevaplarını merak edenler ve yoga’ya başlamak isteyenlerin için hazırladığımız bu yazımızda bulabilirsiniz.
Yoga Nedir?
Yoga Hindistan’dan çıkmış fiziksel,zihinsel ve ruhsal uygulamaların oluşturduğu bir bütündür. Yoga, pozlar (asanalar) ve meditasyon ile ruhu ve zihni sakinleşmeye, sükunete çağırmaya çalışır.
Fiziksel olarak uygulanan yoga pratikleri de disipline uygun bir şekilde yapıldığında fiziksel faydalarının yanında (örneğin vinyasa yoga oldukça yorucu ve kas gelişimini etkileyen pratiktir) zihnide sakinleştiren bir etkiye sahiptir.
“Yoga nedir” sorusunun cevabı aslında tüm bu fiziksel ve zihinsel birleşenlerini belirli bir disiplin ile sürdürme gereksinimini ortaya koyduğu için yolculuk olarak verilebilir. Yoga yolculuğunda yoga öğrencileri (yogini) 8 adet kapıdan (aşama olarakta adlandırılabilir) geçerek zihinsel ve bedensel olgunluğa ulaşır.
Yoga’nın 8 Kapısı(Aşaması) Nedir?
Yoga Nedir sorusunun ardından kısa da olsa yoga tarihçesi ve yoga aşamaları hakkında bilgi vermek uygun olacaktır. Eğer başlamayı düşünüyorsanız muhtemelen bu bilgileri ileri de bolca okuyup, dinleyeceksiniz ama biz yine de kısaca bahsedelim.
Aslında Yoga’nın 8 kapısı “Yoga Nedir?” sorusuna dahildir. Çünkü bu 8 aşama “Yoga nedir?” sorusunda yoga ne olduğunu anladıktan sonra neye ve nereye ait olduğunu anlatan ruhani bir harita gibidir.
- Yama: Sekiz aşamadan oluşan yoga sürecinin ilk adımıdır. Geri çekilme anlamına gelir. Bu geri çekilme hem fiziksel hemde ruhsaldır. Örneğin başkalarına zarar vermemek, doğruluk, çalmamak, nefsi kontrol etmek gibi kurallardan oluşur.
- Niyama: Niyama kişisel disiplindir. Gözlem olarak da bilinen Niyama saf olmak, şükretmek, okuma ve hatırlama gibi disiplinlerin uygulanmasıdır.
- Asana: Yoga duruşu veya yoga pozu anlamına gelir. Aslında popüler olarak bizim bildiğimiz yoga’ya dair çoğu şey asanalar yani duruşlardır.
- Pranayama: Pranayama nefes kontrolü demektir. Nefes, yoga’da yaşam enerjisi olarak kabul edilir. Pranayama nefesin, yani yaşam enerjisinin farkındalığını arttırarak iç huzuru yakalamayı amaçlar.
- Pratyahara: Pratyahara kişisel farkındalığını arttırarak kendini diğer duygulardan arındırarak, duyguları veya duyu organlarının olaylara dahil olmasını geri çekerek olayların akışını sadece izlemek demektir.
- Dharana: Konsantrasyon, odaklanma ve içe bakış manalarına gelir.
- Dhyana: Dalma, derin düşünce, derin meditasyon anlamına gelir.Dharana’nın elde edilmesi ile ortaya çıkar.
- Samadhi: Birleşme, bir olma anlamına gelir. Son basamak olan bu adım yoga’da pratiklerin ve meditasyonun fiziksel ve ruhsal olarak tek bir bilinç halini almasıdır.
Yogaya Yeni Başlayanlar ya da Başlamak İsteyenler İçin Özel Tavsiyeler
” Yoga Nedir ? ” sorusunun cevabının ardından eğer sizlerde yoga’ya başlamışsanız veya düşünüyorsanız, öncelikle kendinize şu soruyu sormalısınız. “Buna hazır mıyım?”. Çünkü yoga, özünde belirli bir disiplin ve devamlılık isteyen bir uygulamalıdır. Ve bu devamlılığın size kazandıracağı en büyük güzellikse şudur; her gün kendine azda olsa vakit ayırarak yogayı sürdürmek sizin için ilk başlarda zor olsa da daha sonra özlediğiniz bir zaman dilimine dönüşebilir. Çünkü kendinize özel bir dünya da kendinizle vakit geçirmek, iç huzura erişmek sizi oldukça rahatlatacaktır. Dinlendirici yoga hareketleri ile hem zihninizi hem de vücudunuzu zinde tutabilirsiniz.
Eğer sizde yoga’nın fiziksel ya da ruhsal veya her iki getirisinden de faydalanmak istiyorsanız öncelikle devamlılığın şart olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Şimdi gelelim size verebileceğimiz basit ama etkili tavsiyelere;
- Öncelikle yogaya yeni başladıysanız “ Ben nasıl o kadar bükülebilirim, o nasıl bir duruş ” gibi cümleler kurmayın. Yoga eğilip bükülmekten çok daha fazlasıdır. Örneğin yukarıda ki gibi bir pozu tam olarak ömür boyu yapamayabilirsiniz. Ama yoganın güzelliklerinden biride burada aslında. Çünkü sizin bu poz yapamamanızın hiç bir önemi yok. Önemli olan her zaman çabalamak ve ilerlemeye çalışmaktır. Öncelikle yoga ile ilgili doğru bir araştırma ile başlayın. Başlangıçta da ya da orta tüm yolculuk boyunca her daim rahat olmaya çalışın. Rahatlama yoga’nın temel ilkelerinden biridir.
- Mümkünse yoga minderi gibi yumuşak ama ince bir zemin üzerinde hareketlerinizi yapınız. En ucuz yoga ve pilates minderi satın almak için tıklayınız.
- Her tekniği doğru bir şekilde yapabilmeniz için bir yoga eğitmeniyle başlanmalıdır. Böylece yoga duruşlarını doğru bir şekilde öğrenip, kendinizi bu duruşları yaparken olabilecek kazalardan korumuş olursunuz.
- Yoga yapmaya hazırlanırken rahat kıyafetler giyin. Yoganın belirli bir kıyafeti yoktur (çoğu yoga yapanda gördüğümüz tayt gibi) Günlük ya da spor kıyafet hatta dilerseniz takım elbise bile giyebilirsiniz. Burada önemli olan sizin rahat olmanız ve fiziksel hareketlerinizin kısıtlanmamasıdır. Ne giydiğinizin hiç ama hiç bir önemi yoktur. Hatta giyinik olmakta size kalmış bir durumdur.
- Yoga yapmak için en uygun vakitler zihnin sakin olduğu sabah vakti de olsa hepimiz bunu yapamayabiliriz. Günün herhangi bir saatini belirleyip sürekli olarak o saatte yapmaya çalışmak yogadan aldığınız verimi arttıracaktır.
- Yoga uzmanları yogaya başlamadan önce çok olmasa da bir miktar aç olmanızı tavsiye ederler. Bunun sebebi dolu mide ile fiziksel hareketlerin kısıtlanacak olmasıdır.
- Ayrıca, yoga vücuttan atılan toksinleri temizlemenize yardımcı olduğu için, gün içinde su tüketimini de arttırmanız tavsiye edilir. Normal tüketim sınırları 2-3 lt dir. Bu sınırı günlük hayatınızda görüyorsanız ekstradan bir tüketim yapmanıza gerek yoktur.
- Yoga yaparken nerede olursanız olun sakin ve rahat olmaya çalışın. Ayrıca kendiniz asla diğer yoga öğrencileri ile karşılaştırmayın. Unutmayın ki hepimizin vücut yapısı benzersiz ve özeldir. Bazı pratikleri kimimiz kolayca yaparken kimimiz zorlanabilir.
- Zamanla yapılmakta olan pratikte gelişme sağlanacaktır. Burada önemli olan pratikteki duruşun ne kadar iyi olduğu değil bu pratikten bizim ne kadar faydalanabildiğimizdir.
- Yogaya başladıktan sonra kendinize biraz zaman tanıyın. Unutmayın, sizi rahatlayacak, sakinleştirecek ve mutlu edecek bir yolculuk için öncelikle sabırlı ve disiplinli olmamız gerekmektedir. Yolculuğunuz henüz başladı!
Huzurlu, mutlu ve sağlıklı yolculuklar!