Sınav stresi, öğrencilerin gerek sınava hazırlık dönemlerinde gerekse sınav esnasında en çok problem yaşadıkları konulardan biridir.
Sınav öncesinde öğrenci her ne kadar sıkı bir çalışma temposu yakalamış olsa da üstündeki sınav stresinin tüm bu tempoyu boşa çıkardığı söylenebilir. Stres altında olan bir öğrenci, her şeyden önce odaklanma konusunda problem yaşar. Zihninde birçok soru işareti olur ve düşünce karmaşasıyla karşı karşıyadır. Üstelik ebeveyn baskısı varsa, stres hali kat kat artar.
Sınav stresi durumunun önüne geçilirse öğrencinin başarısı ciddi anlamda yükselir.
Peki, sınav stresi nasıl önlenir?
Sınav Stresi Nasıl Önlenir?
“Sınav stresi nasıl önlenir?” sorusu gerek ebeveynler gerekse öğrenciler tarafından sıkça sorulan sorulardan biridir. Biz de bu yazımın bu bölümünde stresin, kaygının kaynaklarını görelim ve neler yapmanız gerektiğini anlatalım.
Uyku Düzenine Dikkat Edilmelidir
Sınav stresinin önüne geçebilmek adına uyku düzeninden tutun da beslenmeye kadar birçok detaya dikkat edilmesi gerekir. Bireylerin stres seviyelerini azaltabilmeleri adına uyku saatlerinde düzenleme yapmaları önemlidir. Sınava hazırlık sürecinde belirli bir uyku saatinde sabit kalınmalıdır. Ne az ne de çok uyumak, stresi azaltır. Vücudun ihtiyaç duyduğu saat olan 8-9 saat aralığında uyumak yeterlidir. Uykusuzluk oluşmasına müsaade etmeyin.
Fast Food Gıdalardan Uzak Durun
Bunun dışında aşırı derecede şekerli, hazır, fast food tarzı gıdalar tüketmemek gerekir. Bu tür gıdalar, bireyin psikolojik stresini dolaylı yoldan arttırabilir. Söz konusu gıdaların sindirim sistemine yapmış olduğu baskı nedeniyle bireyin ruhen de etkilendiği görülür. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme stresin kaynaklarını kurutacaktır.
Kendinizi Bir Odaya Hapsetmeyin
Sınav dönemlerinde sadece bir odada kapalı kalmak; saatlerce, günlerce, haftalarca ve aralıksız ders çalışmak hiçbir işe yaramaz. Özellikle de stres seviyesi fazla olan bireylere bu durumun herhangi bir pozitif katkısı olmaz. Peki, sınav döneminde ne gibi aktiviteler yapmak gerekir? “Sınava nasıl hazırlanılırsa, stres seviyesi azalır?” Şimdi bu konu üzerine yoğunlaşalım.
Ders Çalışma Programı Hazırlayın ve Uyun
Sınav stresi konusunda en iyi yöntem veya stres önleme şekillerinden biri ders çalışma programıdır. Ders çalışma programının belirlenmesi ve sorunsuz bir şekilde uyulması büyük önem taşır.
Ders çalışma programı belirlerken, sadece hangi derslere kaçar saat çalışacağı üzerinde durulmamalıdır. Ders çalışma programı aslında günlük hayatı kapsayan bir program olmalıdır. Gün içerisinde sabah uyanma saati, uyandıktan sonraki aktiviteler, kahvaltı saati, ders çalışma saati, öğlen yemeği veya atıştırma saati, gündelik işleri giderme saati, akşam ders çalışma saati gibi birçok detay içeren bir program hazırlanmalıdır.
Stres, bir belirsizlik ya da umutsuzluk nedeniyle oluşan bir durumdur. Ders çalışma programı ise bu belirsizliğin büyük ölçüde önüne geçer. Kişiye ne yapması gerektiğini hatırlatır ve umutsuzluğunu azaltır. Böylelikle stres seviyesinin büyük ölçüde azaldığı görülür.
Egzersiz ve Spor Stresinizi Azaltır
Sınav stresi önlemleri arasında en çok tercih edilen önlemlerden biri, düzenli spor veya egzersiz yapmaktır.
Egzersiz veya spor yapmak, kişinin kendine olan saygısını ve güvenini arttırır. Böylelikle sınav karşısında olan güvensizlik durumu da kırılmış olur. Her gün veya haftanın belirli günleri egzersiz veya spor yapılarak, motivasyon anlamında da bir kazanım elde edilebilir. Spor yapmak, vücudun bir süre sonra dinç hissetmesine neden olur. Kişinin çok daha rahat uyuduğu çok daha rahat uyandığı görülür. Spor ve egzersiz konusunda çok abartıya kaçmamak önemlidir. Bireyin aşırı derecede kendini yorması, ders çalışması için gereken enerjisini tüketmesine yol açabilir.
7 Adımda Stres Azaltma Yöntemleri yazımızı okuyarak konuyla ilgili daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.