Sağlıklı beslenme, vücudumuzun dengeli ve yeterli beslenmesi ile gerçekleşir. Günlük vücut işlevlerinin yerine getirilmesi için besin öğelerinin eksiksiz alınması gereklidir. Bu yüzden de vücut formunu korumak ve sağlıklı kalabilmek açısından beslenme biçimimiz önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için, besinleri düzenli aralıklarla tüketme alışkanlığı kazanmalıyız. Bunun yanında sporu – egzersizi artırarak, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da uzak durmalıyız.
Sağlıklı Beslenme Besinleri
Sağlıklı beslenme besinleri ve bu besinlerin nasıl bir alışkanlıkla tüketilmesi gerektiği konusunda, her yerde pek çok bilgi bulunmaktadır.
Peki bu bilgi kirliliğinin arasında, sağlıklı beslenme gıdaları ile ilgili kesin ve doğru bilgilere nasıl ulaşabiliriz? Sizler için yazımızda, bu konuyla ilgili kafanızdaki soru işaretlerinin giderilmesine katkıda bulunacak bilgiler paylaşıyoruz.
Vücudumuzun düzenli ve sağlıklı beslenebilmesi için pek çok kriter bulunur. Tek taraflı gıda tüketimi sağlığımıza zarar verebilir. Sadece karbonhidrat ya da protein ile beslenmek, yanlış bir beslenme alışkanlığıdır. Zamanla tek yönlü beslenme alışkanlığı, obeziteye ve diğer sağlıksız sonuçlara neden olacaktır. Almamız gereken besinleri gruplara ayırarak inceleyecek olursak; öncelikle süt grubu ürünleri tercih etmemiz sağlığımız için oldukça faydalı olacaktır. İkinci olarak et, yumurta ve kurubaklagil grubunda bulunan besinler de sağlığımız açısından yararlıdır ve son olarak da sebze ve meyve grupları. Bu saydığımız grupların içerisindeki tüm gıdalar, sağlıklı beslenme besinleri olarak bilinir. Tüm bu besin grupları içerisinde yer alan gıdaları, yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterirsek kısa sürede faydasını görebiliriz.
Sağlıklı Beslenme Menüsü
Sağlıklı beslenme menüsü olarak, sizlerle bir menü örneği paylaşmak istiyoruz. Paylaştığımız menü sayesinde, sağlıklı gıda tüketimi ile ilgili daha net bir örnek edinebilirsiniz. Bu menüye göre, kahvaltıda; 1 ince dilim peynir, 1 ince dilim tam buğday ekmeği, 3 adet yeşil zeytin, domates, salatalık, yeşil çay ve haşlanmış yumurta yemelisiniz. Öğle yemeğinde ise; kırmızı et veya balığın yanında eşlik eden bir salata ile öğününüzü tamamlayabilirsiniz. Akşam yemeği için de sebze ağırlık bir yemek tüketebilirsiniz. Öğün aralarında açlık hissederseniz, bu durumu meyve yiyerek bastırabilirsiniz. Zararlı atıştırmalıklardan ve abur cubur tarzı şeylerden uzak durmalısınız.
Sağlıklı Beslenme Diyeti
Son zamanlarda sağlıklı beslenme diyeti arayışında olan oldukça fazla insan var. Onlarca diyetin arasında kendinize en uygun olan diyeti bulup, uygulamaya başlamak uzun bir süreç gibi görünebilir. Size anında kilo vermeyi vaat eden sağlıksız diyetler yerine, yeterli ve düzenli beslenme ile zayıflamanızı sağlanan diyetleri tercih etmelisiniz.
Eğer siz de kendinize uygun diyeti bulduysanız, uygulamaya başlamadan önce tavsiyelerimize kulak vermelisiniz. Diyetinizde lahana, karnabahar ve brokoli gibi mineral açısından zengin olan düşük karbonhidratlı sebzelere mutlaka yer vermelisiniz. Bunun yanı sıra şeker ve nişastayı mutfağınızdan ve yemeklerinizden uzak tutup, hayatınızdan tamamen çıkarmayı deneyin. Son olarak en önemli ve sağlıklı yaşamın gerekliliklerinden biri: günde en az 2 litre su için. Su hem sağlığınıza olumlu anlamda etkilerin meydana gelmesini sağlar hem de zayıflama sürecinizi hızlandırır.
Diyet yapmak isteyenler, yukarıda saydığımız ayrıntılara dikkat ederek bu sürece başlayabilirler. Diyetinizi gerçekleştirirken akşam 18.00’dan sonra herhangi bir yemek yememelisiniz. Akşam ve gece geç saatlerde tüketilen yemekler, sağlığınıza ve diyetinize zarar verir. Sağlıklı beslenme önerilerine mutlaka uymalısınız.
Elbette bu makalede anlattıklarımız basit bir ön rehber niteliğindedir. Daha fazla bilgi için mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek, kas / yağ kitlenize ve kan değerlerinize göre uygulamanız gereken diyeti doktorunuzdan isteyin. Diyete ihtiyacınız olduğuna karar vermeden önce muhakkak doktorunuza danışın.
Aynı zamanda sağlıksız beslenme sonuçlarından biri de halk arasında kemik erimesi olarak Osteoporoz hastalığına sebebiyet vermesidir.