Bu içeriğimizde kolesterol nedir, kolesterol belirtileri nelerdir; bu konular üzerine yoğunlaşacağız.
Kolesterol, son zamanların en önemli sağlık tartışmalarından birinin fitilini yakan bir olgudur. “Kolesterol nedir ve kolesterol belirtileri nelerdir?” gibi sorular modern zamanların en fazla sorulan soruları arasında yer alır. Sağlıklı beslenme konusunda da sıkça karşımıza çıkan kolesterol, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda etkilidir. Bu yağ benzeri madde vücutta sentezlenebildiği gibi hayvansal gıdalar yardımıyla da vücuda alınabilmektedir. Sorun oluşturmasının ana nedeniyse kandaki seviyesinin yüksek seyretmesi ve buna bağlı olarak kronik hastalıkların oluşumuna neden olabilmesidir. Sağlıklı yaşam için kolesterol seviyesinin dengede tutulması, dengeli beslenmenin hayatın temel unsurları arasında görülmesi elzemdir. Kolesterol belirtileri konusunu incelemeye devam edelim.
Kolesterol Nedir?
Kolesterol, insan vücudunda kan plazmasında bulunan ve hayvan hücrelerinin zarlarında bulunduğu için hayvansal gıda tüketimi vasıtasıyla insan vücuduna geçen; endokrin ve sindirim sistemleri içinde belirli görevlere sahip olan yağ benzeri bir maddenin adıdır. Bir diğer adı da lipittir. Bu madde için kan yağı yakıştırması da yapılabilir. Bu madde insan vücudunda pek çok alanda sentezlenmektedir. Üreme organları, böbrek üstü bezler, karaciğer ve ince bağırsak gibi sentezlenme alanları vardır. Aynı zamanda insan vücudundaki hücre zarlarının temel bileşenleri arasında yer alır.
Kolesterol belirtileri bölümünde daha detaylı inceleyeceğimiz şekliyle, kolesterol seviyesinin artması safra kesesi hastalıkları ve kalp – damar hastalıkları gibi pek çok hastalığın temelini oluşturmaktadır.
Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?
Kolesterol çeşitleri olarak bilinen kavram esasen kolesterolü taşıyan lipoprotein çeşidini ifade eder. Lipoproteinlerin pek çok çeşidi bulunsa da halk arasında iyi kolesterol ve kötü kolesterol olarak bilinen iki tür en fazla tanınan tüklerdir. İyi kolesterol (HDL) ve kötü kolesterol (LDL) kavramlarını inceleyelim.
İyi Kolesterol (HDL)
HDL dokularında bulunan kolesterolü toplar ve dışarıya atar. Bu sebeple adına iyi kolesterol denilmektedir. Bu kolesterol türü sadece vücutta enzimlenir ve besinlerde bulunmazlar. Kolesterolün damar duvarlarında birikimini önleyerek kalp – damar hastalıklarının oluşumunu engeller.
Kötü Kolesterol (LDL)
“Kolesterol nedir?” sorusunun ana kaynağıdır. Zira kolesterolün kötü yüzüdür de denebilir. LDL, kolesterolün arter ve diğer kan damarlarının duvarlarında birikmesine neden olduğunda kötü kolesterol adını alır. Kan damarlarının duvarlarında kötü kolesterol birikmesi sonucunda ise damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz oluşmaktadır. LDL yani kötü kolesterolün vücutta yüksek olmasının, HDL’nin düşük olmasının insan vücuduna etkisi oldukça kötü olabilmektedir. Bu riski taşıyan kişilerde kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği ve damar tıkanıklığı gibi hastalıkların oluşması işten değildir.
Diğer kolesterol çeşitlerini de saymamız gerekirse;
- VLDL (çok düşük yoğunluklu lipopreotein)
- Şilomikronlar
- Trigliseridler
- Lipidler
Kolesterol Belirtileri Nelerdir?
Kolesterol belirtileri aslında diğer hastalıkların belirtileri ile paraleldirler. Kolesterol belirtileri derken, elbette yüksek kolesterolün ortaya çıkmasını işaret ediyoruz. Anjin, inme gibi ciddi rahatsızlıklarla ilintili olduğunun da altını çizelim. Kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesinin neden olabileceği bir kısım semptomlara ek olarak ortaya çıkaracağı hastalıkları nedeniyle de bazı semptomlarla kendini gösterebilir. En yaygın görülen belirtileri inceleyelim:
- Cilt lekeleri
- Halsizlik – yorgunluk
- Göğüste ağrı
- Yüzde – göz çevresinde oluşan sarı renkli yağ bezleri
- Ayak – bacak uyuşmaları
- Baş dönmesi
- Yaraların iyileşmesinde zorluk
- Cilt solgunluğu
- Nefes darlığı
- Vücudun bazı bölgelerinde görülen morluklar
- Deri altında oluşan yağlanmalar
Kolesterolün Neden Olduğu Sağlık Problemleri
Kolesterol nedir ve kolesterol belirtileri nelerdir, gibi soruların yanında belki de en önemli sorulardan biri de yüksek kolesterolün neden olduğu sağlık problemleri nelerdir, olmalıdır. Yüksek kolesterol insan hayatını ve kalitesini önemli ölçüde azaltan bir etkendir. Hali hazırda farklı hastalıklar da vücutta bulunuyorsa, bu durumda yüksek kolesterol hayatı çekilmez hale getirecektir. Tiroit bezinin yeterli düzeyde çalışmaması, hipofiz bezinin haddinden çok çalışması, karaciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği vs. sorunlarla uğraşan hastalar, yüksek kolesterol seviyeleri nedeniyle daha da zorlanırlar. Aynı zamanda Hiperkolesterolemi ve kombine hiperlipidemi gibi kalıtsal hastalıklar da ailesel kaynaklı olarak gözlemlenebilir.