Klimanın Zararları Nelerdir? Klimanın Yol Açtığı Hastalıklar

Klimanın zararları, siz her ne kadar fark etmeseniz de klima karşısında kaldığınız süre boyunca vücudunuza yansır. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan klimalar, yapay iklimlendirme cihazları olarak tanımlanabilirler. Vücut her türlü durumun ya da maddenin yapayına karşıyken, iklimlendirme konusunda da aynı tavırdadır. Yapay serinleme ya da soğutma, vücudun sıcak havaya karşı geliştirdiği direnci bozar ve bu durum ilk önce bağışıklık sistemine zarar verir.

Aşırı sıcak veya aşırı soğuk hava, vücut dengesinin bozulmasına yol açar. Vücut, aşırı sıcak havalarda kendince tedbirlerini alır ve kendini bir şekilde sıcak havaya adapte etmeye çalışır. Sıcak havadan birden bire soğuk, yani yapay iklimlendirmeli soğuk havaya geçmek, bağışıklık sisteminin zayıf noktasına etki eder.

Peki, klimanın vücuda ne gibi zararları vardır? Hangi hastalıklara yol açar? Yazımızın devamında klimanın zararları konusunu incelemeye devam edelim.

Klimanın Zararları: Akciğer Hastalıklarına Neden Olur?

Klimanın akciğerlere zararı, belki de vücutta neden olduğu en büyük zararlardır. Bakımı, filtre temizlemeleri, filtre değişimleri ve temizliği yapılmayan her klima, bulunduğu ortama soğuk havadan ziyade tehlike saçar.

Klima, Lejyonella Bakterisi saçar

Klimaların saçmış olduğu tehlikelerin başında ise “lejyonella” adı verilen bir bakteri yer alır. Bu bakteri, solunum yolları için son derece zararlıdır. Üstelik bulaşıcı bir bakteri olması, tehlikenin ve zararın boyutunu iyiden iyiye büyütür. Genel olarak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde etkili olan bu hastalık, klimanın vücuttaki etkileriyle birlikte daha diri bir şekilde etkisini gösterir. Klimanın zararları başlığı altında değerlendirilecek en önemli konulardan biri budur. Bu hastalığın adına lejyoner hastalığı denmektedir.

lejyonella
Lejyoner bakterisi, klima tarafından yayılır.

Klimanın bağışıklık sistemini düşürmesiyle birlikte lejyonella bakterisi vücutta hızlı bir şekilde ilerlemeye başlar ve bir anda çoğalır. Bu bakterinin asıl hedefi, akciğerlere ve solunum yollarının hemen hemen tüm noktalarına yerleşmektir. Solunum yollarında iltihaplanmalara yol açan bu bakteri, birçok semptomu da beraberinde getirir. Nefes darlığı, ateş, öksürük, sürekli olarak balgam atma ihtiyacı, boğazda takılma hissi vb. birçok belirti bu bakteri nedeniyle görülür. Tedavisine erkenden başlanılmaması ve iyi bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda, kişinin komaya kadar girmesine yol açabilir. Bu nedenle klimadan mümkün olduğunca uzak durmak, kullanılıyorsa dahi bakımlarını düzenli olarak yaptırmak gerekir.

Klimanın Yol Açtığı Hastalıklar

Klimanın yol açtığı hastalıklar arasında en önemlilerinden biri de solunum yolu hastalıklarıdır. Solunum yolu hastalıklarının sonuçları ağır olur. Bu nedenle solunum yolu hastalıklarına karşı ve klimanın zararları nedeniyle tedbirli olmak gerekir.

Zatürre – Grip ve Nezle Yazın Görülebilir

Klimanın zararları konusunda belki de en sık görülen durum hastalıklardır, diyebiliriz. Kış aylarında görülen grip, nezle ve daha da önemlisi zatürre gibi riskli hastalıklar, klimanın yoğun olarak kullanıldığı yaz aylarında da ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasında ani ısı değişimi etkilidir ve klimanın ortam ısısını bir anda değiştirme etkisi bu noktada tehlikeli hale gelebilir.

Lejyonella Pnömonisi

klimanin zararlari
Klimanın zararları arasında lejyonalla bakterisinin neden olduğu lejyonella pnömonisi de bulunur.

Bir önceki başlıkta incelediğimiz Lejyonella bakterisi de lejyonella pnömonisi oluşumuna etki eder (Lejyonella pnömonisi: bir zatürre türü). Genelde antibiyotik tedavisi ile tedavi edilse de riskli bir hastalıktır.

Pnömoni Nedir? Pnömoni Belirtileri Nelerdir?

Yüz Felci

Klimanın zararları arasında en fazla bilinenlerden biridir. Klimaya bağlı yüz felci geçirildiği zaman kısa süren bir etki bırakması beklenir. Bir süre sonra bu etkiler kaybolacaktır. Ancak yinelenmesi durumunda kalıcı kas hasarları ve hatta kas kaybı durumları görülebilir.

Klima Ateşi Oluşumu

Klima ateşi olarak adlandırılan bu rahatsızlık, klimanın zararları ve fazla maruz kalındığında ortaya çıkacak etkileri de gösteriyor. Klima altında geçirilen zamandan sonraki 12 – 15 saat sonra bile ortaya çıkabilen semptomlara sahiptir. Ateş, titreme, eklem ve kas ağrıları sıkça görülür.

Klimanın Eklemler ve Genel Sağlık Açısından Etkisi

Klimanın yol açtığı rahatsızlıklar sadece solunum yollarıyla sınırlı kalmaz. Aynı zamanda vücudun birçok noktasına zarar verir. Özellikle eklem tutulmaları, klimanın en fazla yol açtığı sağlık sorunları arasında yer alır. Klima karşısında kalan kişilerin, eklem iltihaplanmalarıyla karşı karşıya kaldıkları görülür. Bunun yanı sıra boyun fıtığının da özellikle hem ofis ortamında hem de klima altında çalışan kişilerde sık görüldüğünü bilinir.
Bu hastalıkların yanı sıra boşaltım sistemi problemleri, halsizlik, sürekli olarak burun tıkanıklığı ve akıntısı, burun içinin kuruyup sürekli olarak kanaması, baş ağrısı ve ateş, klima nedeniyle rastlanan diğer rahatsızlıklardır.

Klimanın Zararları Açısından Korunması Gereken Risk Grubu

klimanin etkiledigi yas araliklari
Klimanın zararları 50 yaş üstü ve akciğer sorunları olan insanlarda daha çok hissedilir.

Klimanın zararları etkilerinden korunması gereken riskli kişilerin özelliklerini aşağıda belirttik.
• Astım – KOAH hastaları
• Organ nakli olan hastalar
• Bebekler ve çocuklar
• Kortizon tedavisi devam eden ya da uzun süredir kortizon kullananlar
• 50 yaş üstü kişiler
• Kanser için kemoterapi ya da benzeri tedavileri alan hastalar
Bu grubun ortak noktaları, hepsinin de bağışıklık sistemi sorunları yaşamalarıdır.