Yazımızda klamidya belirtileri konusunu inceleyecek ve Klamidya hakkında bilgiler vereceğiz.
klamidya, ülkemizde, hatta dünyada çok fazla rastlanan bir hastalık olsa da çok yakından tanınan bir hastalık değildir. Özellikle 16 – 24 yaş arası gençlerde cinsel aktiviteye bağlı olarak görülme sıklığı, yetişkin bireylere göre daha fazladır. Elbette bunun sebebi de eksik cinsel eğitimdir. Gençler arasında cinsel aktivite esnasında koruyucu önlemler almaması da bu hastalığa yakalanma riskini büyük oranda artırmaktadır. Şimdi klamidya belirtileri nelerdir ve Klamidya nasıl bulaşır sorularından önce Klamidyanın ne olduğunu anlamaya başlayalım.
Klamidya Nedir?
Klamidya, sık görülen ve cinsel yolla bulaşan; bulaşıcı bir enfeksiyon hastalıktır. Chlamydia trachomatis adı verilen bir bakterinin sebep olduğu bu hastalık hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Bu hastalık toplumda çok sık görüldüğünden, tedavisi de bir o kadar kolaydır. Ancak bu noktada üzerinde durmamız gereken en önemli nokta, tedavisi kolay olsa da ihmali durumunda çok ciddi bir hastalıktır. İhmali durumunda kadınlarda kısırlığa varan sonuçları olabileceği akılda tutulmalıdır. Hastalığın ilerleyişi oldukça sinsidir. Kimi hastalar Klamidya belirtileri gösterirken kimi hastalar bu belirtileri göstermeyebilir. Kadın ve erkeklerde Klamidya belirtileri farklı seyreder.
Klamidya Nasıl Bulaşır?
Klamidya’nın bulaşıcı ve sinsi bir hastalık olduğunu belirtmiştik. Bulaşı yolları cinsel kaynaklı olmaktadır. Temelde, bu bakteri ile enfekte olan hastanın; partneri ile oral, anal, penis ve vajinal birleşmesi sonucu ortaya çıkar. Elbette partnerlerin dudak teması da bu enfeksiyonun partnere geçmesiyle sonuçlanacaktır. Hatta araştırmalar göstermiştir ki cinsel ilişki esnasında, birleşme olmasa bile genital dokunmalar bile bu sinsi hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Yanlış bilinen bir diğer nokta da erkeğin boşalmaması durumunda hastalığın kadına geçmeyeceğidir. Erkek boşalmasa dahi bu hastalık kadına geçebilir. Aynı zamanda bu enfeksiyon, tedavi görmemiş hamile bir klamidya hastasının bebeğine de geçebilir. Bu açıdan da dikkatli olunması uzmanlarca önerilmektedir.
Klamidya Belirtileri Nelerdir?
Klamidya belirtileri sessizdir. Yani bir semptom göstermesi gerekmez. Bu yüzden de çoğu enfeksiyonlu bu hastalığın belirtilerini taşımadığı için korunmadan cinsel ilişki yaşayabilmektedir. Hastalığın semptomlarının ortaya çıkması haftalar da alabilir. Kadınların ve erkeklerin birbirinden farklı semptomlar gösterebildiğini de belirtelim. Bu nedenle de incelerken, kadın ve erkek olarak ikiye ayıralım.
Kadınlar için Klamidya semptomları
Kadınlar ve erkekler ayrı fizyolojik özelliklere sahiptir. Bu enfeksiyon ikisinde de benzer özellikler gösterse de birbirinden ayırmak fizyolojik açıdan uygun olacaktır. Kadınlarda görülen belirtiler şunlardır:
- İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı oluşumu
- Vajinal akıntı
- Sistit (Ağrılı ya da acılı idrar)
- Cinsel ilişki esnasında yanma ve acı hissi
- Alt karın bölgesinde ağrı
- Rektumda ağrı ya da akıntı
- Adet dönemi dışındaki kanamalar
- Bel ağrısı
- Midede bulantı
Erkekler için Klamidya semptomları
- İdrar yaparken yanma hissi
- Sık sık idrara çıkmak
- Penisten gelen iç çamaşırlarda iz bırakan sarı sıvı
- Testislerde ağrı
- Rektum bölgesinde ağrı veya akıntı
- Alt karın bölgesinde ağrı
- Penis ucunda kaşıntı veya farklı rahatsızlık uyandıran durumlar
Klamidya Testi Yaptırmalı Mıyım?
Eğer 24 yaşından gençseniz ve düzenli bir cinsel yaşamınız varsa kesinlikle uzman doktora görünerek klamidya testi yaptırmalısınız. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu hastalık en çok 16 ila 24 yaşları arasında, sık seks yapan insanlarda görülmektedir. Son negatif test sonucunuzun ardından klamidya belirtileri görüldüyse ya da cinsel birleşme yaşadığınız partnerinizde belirti görüldüyse, test yaptırmanızı öneriyoruz. Eğer 24 yaşından büyükseniz; yeni bir partneriniz varsa, geçmişte benzeri zührevi bir hastalık yaşamışsanız, cinsel birleşme esnasında korunmadıysanız mutlaka klamidya testi yaptırmalısınız. Hamilelik durumunda da test yaptırmanız önerilir.