Bu yazımızda uzun ve sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme önerileri sunacağız.
Günümüzde en büyük sorun sağlıksız beslenme olsa gerek. Çocukluk çağından yaşlılık dönemine kadar her dönemde, yiyip içilen besinler çeşitli sağlık sorunlarına yol açarak insanların kaliteli ve uzun yaşamına negatif etkilerde bulunabiliyor. Özellikle de hazır gıda tüketiminin yayılması, ayaküstü beslenme alışkanlıkları sağlıklı beslenme imkanını ortadan kaldırıyor; obezite gibi hastalıkların artmasına, buna bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Kulaktan dolma beslenme bilgileri de bir diğer sorun. Zira sağdan soldan duyulan “az yemek yiyerek zayıflama” gibi sağlıksız yöntemler, vücudun ihtiyaç duyduğu besin gruplarını alamamasına bağlı hastalıkların baş müsebbibi halini alıyor.
Sağlıklı beslenme konusunda sağlıklı beslenme önerileri verirken de asla birey dışı bir yöntemden bahsetmemek gerekiyor. Zira herkesin kendi metabolizmasına göre ve psikolojik durumuna göre bir uzmandan destek alarak beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Biz yazımızda uzmanların sunduğu genel geçer yöntemleri sizlere sunacağız. Zaman kaybetmeden iyi ve sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme önerileri konusuna girelim.
Sağlıklı Beslenme Önerileri : Kahvaltıyı Atlamayın!
Sağlıklı beslenme önerileri arasında belki de en önemlisi kahvaltıyı atlamamak olacaktır. Elbette düzenli ve dengeli bir beslenme için tüm öğünleri değerlendirmek gerekiyor ancak kahvaltı başka bir evre. Güne aç başlamak hem ilerleyen öğünlerde daha fazla kalori alma isteği uyandıracaktır hem de yıpranmış bir ruh haliyle güne başlamanıza neden olacaktır. Yalnızca beslenme açısından değil, iş hayatınızı ve sosyal hayatınızı da negatif yönlü etkileyecektir. Sağlık açısından da doğurduğu sonuçlar size yük katar. Zira atlanan her öğün, bir sonraki öğünde kalorisine dikkat etmeden yiyeceğiniz besinler, size kalori yükü olarak geri dönecektir. Kullanamadığınız kalori de bildiğiniz gibi yağ olarak geri dönecektir.
Fazla Yağ Tüketmeyin!
Beslenmenizde yağ tüketimini en aza indirgemeniz sağlıklı beslenme önerileri konumuzda ikinci sırada yer alıyor. Özellikle katı yağ tüketimi konusunda dikkat etmenizi öneriyoruz; mümkünse sıvı ve bitkisel yağlar tercih edebilirsiniz. Bir gün için iki buçuk – üç yemek kaşığı yağ tüketimini geçmemeye özen gösterin. Hatta yağı hayatınızın her yerinden bir kalemde çıkarabilirseniz daha faydalı olacaktır. Ancak bu top yekûn bir çıkarma anlamına da gelmemelidir. Vücudumuzun yağa da ihtiyaç duyacağını bilerek, bilinçli bir yağ tüketimi yapmalısınız. Kızartma besinler yerine haşlama, fırında yağsız pişirme yöntemleri ile besinlerinizi hazırlayabilirsiniz.
Hazır Gıda, Abur – Cubur Tüketimini Kısıtlayın.
Abur – cubur olarak bilinen hazır gıdalardan bir parça daha uzak durmaya çalışarak sağlıklı beslenme önerileri konusuna destek olabilirsiniz. Bu abur cuburlar; ağır tatlılar, pastalar, çikolatalar, cipsler gibi fazla miktarda yağ içeren ve vücuda kilo yükü bindiren, aynı zamanda insanları hastalıklara yatkın hale getiren besinlerdir. Ne kadar uzak durulursa, sağlık için bir zararı olmaz, aksine bolca yararı olur.
Sebze – Meyve Tüketimi Sağlıklı Beslenme Açısından Önemlidir!
Sebze ve meyveler; vitamin – mineral içerikleri bakımından zengin olmaları, bol su içermeleri açısından sağlıklı beslenme konusunda verebileceğimiz öneriler arasında önemli bir yerdedir. Zira kalori oranları da çok düşük olduğundan kilo kontrolünüze dikkat edebilirsiniz. Kalp – damar hastalıkları ve kanser gibi hastalıklardan korunmanızı da sağladığından mühimdir. Bir başka dikkat etmeniz gereken noktaysa, meyve ve sebzelerin zamanlarında yenmeleridir. Yaz meyvelerini kışın manavda görüyorsanız, bir terslik olduğunu unutmayın. Sağlıklı beslenme önerileri konumuz için oldukça önemli bir maddedir.
Planlı ve çeşitli beslenin!
Mümkün olduğu kadar çeşitli beslenmeye çalışın ve beslenmenizi bir plan dahilinde uygulamaya gayret edin. Sağlıklı beslenme önerileri arasında en önemlilerinden biri de belki beslenmedeki çeşitliliktir. Her gün beslenme planınız içerisinde süt, et, meyve, tahıl ve sebze çeşitlerine yer vermeye özen gösterin. Elbette bunların hepsini aynı öğün içerisinde tüketmenizi değil, öğünlere dağıtılmış şekilde tüketmenizi öneriyoruz.
Kendinize İdeal Bir Kilo Belirleyin!
Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme bir kültürdür. Bu kültürü elde ettikten sonra mutlaka sağlığınızı korumak ve formunuzdan uzaklaşmamak için bir ideal kilo belirlemeniz gerekir. Sonrasında ise yapmanız gereken çok da basittir; kurallara uyarak bu kiloyu korumaya özen gösterin. Böylece çok çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimaliniz azalır, her zaman enerjik ve zinde kalabilirsiniz. İdeal kilonuzu da tabi ki bir uzman doktor gözetmeninde; beden kitle endeksi, vücut yağ yüzdesi, bel ve kalça çevresi ölçümleri gibi yöntemlerle belirlemenizde fayda bulunuyor.
Spor ve Egzersiz Sizi Korur!
Hayatınıza sporu sokmalısınız. Bunu bir alışkanlık haline getirmek sizin için daha iyi bir yaşamın anahtarıdır, diyebiliriz. Yaşam standartlarınıza göre kendi dizayn ettiğiniz bir ortamda spor yapmak, egzersizlerinizi tekrar etmek hem monoton bir yaşamın önüne geçecek hem de kilonuzu ideal tutmanızda yarar sağlayacaktır. Spor yapmaya vakit bulamayanlar için de eğlenceli aktiviteler önerebiliriz. Mesela uzun yürüyüş programları düzenleyebilir ve görmediğiniz yerleri keşfederken aynı zamanda sağlığınızı ihmal etmezsiniz. Spor malzemeleri ile kendinizi geliştirin.
Su Hayattır, Su İçmeyi İhmal Etmeyin!
İnsan yaşamının kaynağı olan su, dünya üzerinde oksijenden sonra en fazla ihtiyaç duyduğumuz madde. Hatta insanların haftalarca aç kalabileceğini ancak birkaç gün içinde susuzluktan sağlığının bozulacağını mutlaka duymuşsunuzdur. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın hareketine devamını ve zehirli toıksinlerin vücuttan atılmasını sağlamak için su hayatımızın vazgeçilmez maddesidir. Günde en az 2,5 litre su içmenin faydalarını bu yazıda anlatmayacağız elbette ama bir yazı dizisi bile yapabiliriz. Suyu ihmal etmeyin.
Alkolden Uzak Durun! Ya da Azaltın!
İnsana verdiği çeşitli zararlara değinmeden bile alkolden uzak durmanızı öneriyoruz. Sadece kalori açısından bakıldığında bile sağlığı riske atmak için pusuya yatmış bir canavardır alkol. Alkollü içecek kullanan ama bırakamayanlar için de önerimiz, azaltmalarıdır. Çeşidine göre vodka, viski ve konyak gibi sert alkollü içecekler daha fazla kalori içerir. Hafif alkollü içeceklerin yanında tüketilen kuruyemiş, cips gibi besinler de kalori olarak oldukça zengin olduğundan sağlığınızın temelden sarsılması için yeterli olabilirler. Konuyla ilgili Alkol Bağımlılığı Zararları ve Gebelikte alkol kullanmanın zararları konulu yazımızı okuyunuz.