Gastrit nedir, gastrit belirtileri nedir ve gastrit neden olur gibi soruların yanıtlarını bu yazımızda arayacağız. Gastrit, mide içini döşeyen ve gastrit mukoza zarının iltihaplanması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Yenen besinler midede birbirine karışır, mide asidi yoluyla da sindirilir. Mide için bir nevi yiyeceklerin tampon bölgesidir, denebilir. Gastrit için ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde en sık rastlanan hastalıklardan biridir, dersek yanılmamış oluruz. Beslenme alışkanlıklarının yanında pek çok faktör de bu hastalığın oluşmasına etkendir. Mide iç duvarını enfekte ederek farklı hastalıkların oluşmasının da önünü açar.
Gastrit Nedenleri Nelerdir?
Sıkça görülen gastrit nedeni, Helicobacter pylori adındaki bir bakterinin neden olduğu enfeksiyonel durumdur. Aynı zamanda Non steroidal anti inflamatuar ilaçlar adı verilen asprin gibi ilaçların uzun kullanımları da gastrit etkenleri olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte çeşitli mantar enfeksiyonları ile virüsler ve çeşitli bakteriler de gastrit yapıcı etkidedir. Besin zehirlenmeleri ve ileri yaş gibi durumlar da bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Ancak en temel bazı nedenleri detayıyla aşağıda açıklayalım.
Sigara ve Alkol Faktörü
Gastrit nedenleri arasında en önemlileri alkol ve sigara tüketimidir. Mide için sigara ve alkol baş düşman niteliğindedir. Pek çok organa olduğu gibi mideye de bu iki kötücül alışkanlık fazlaca zararlar verebilir. Sigara ve alkol kullanımı fazla olan insanlar gastrit belirtileri en fazla olanlar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Özellikle sabahları aç karnına içilen kahve yanında tüketilen sigaranın zararı ise zararı ikiye katlamaktadır.
Kaygı ve Stres Faktörü
Aynı zamanda fiziksel ve ruhsal stresin de gastrit oluşumunda etkisi büyüktür. Ciddi bir yaralanma sonra ya da bir ameliyat ardından stresin vücudu saracağı bir gerçektir. Mide, yapısı itibariyle oldukça hassastır ve bu olgulardan da kolayca etkilenir. Kaygı duymak, depresyon gibi ruhsal konular da gastrit belirtileri arasında gösterilerek, hastalığın ortaya çıkmasında bir etmendir.
Uykusuzluk – İyi Dinlenememe
Uykusuzluk ve iyi dinlenmemiş bir vücut zihinsel ve fiziksel yorulmalara yol açacağından farklı sonuçlar vücut için gözlemlenebilir. Elbette uykusuzluk ve yorgunluk farklı şekillerde de sonuçlar doğuracaktır ama gastrit oluşumu için önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Uykusunu iyi alamamış, vücudunu iyi dinlendiremeyen bir insanda mide şikayetleri giderek artış gösterebilir.
Beslenme Alışkanlıkları
Doğal ve sağlıklı bir beslenme modelini tercih etmeyen, fast food beslenme şeklini benimsemiş kişilerde mide ve gaz şikayetleri artacaktır. Özellikle asitli içecekler mide duvarının delinmesine ve iltihabın yayılmasına sebep olacağından insan vücudu için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Aynı zamanda bol yağlı yiyecekler de kızartılma usulü uyarınca midenin çok büyük zararlar görmesine neden olabilmektedir.
Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Her ne kadar kronik gastrit belirtisi ve akut gastrit belirtileri birbirinden farklı olsa da biz genel hatlarından biraz bahsedelim. Öncelikle belirtmek gerekir ki gastrit her hasta için farklı belirtiler ortaya koyabilen bir hastalıktır.
Geğirme
Yemek sonralarında sürekli bir geğirme, öğürme ihtiyacı hasıl oluyorsa, bu bir gastrit belirtisi olabilir. Özellikle de akşam yemekleri sonrasında hazımsızlık şikayetleri artmış ise ve bu belirti ile ağrı da gözlemleniyorsa, gastrit belirtileri arasında görülebilmektedir. Aynı zamanda mide fonksiyonları tam olarak işlev kazanamadığı için midede doluluk ve şişkinlik hissi de baş gösterecektir.
Midede Ekşime
Midede bir rahatsızlık bulunmaması durumunda dahi görülebilen gastrit belirtileri olabildiğinden pek çok hasta bir belirti olarak düşünmese de gastrit yanında ülser gibi hastalıklar için de bir belirtidir. Sindirilmesi zor olan besinler tüketildikten sonra bu semptomlar görülecektir. Yanma ve ekşime gibi etkilerin görülmemesi için düzenli ve sağlıklı bir beslenme; yağlı, baharatlı gıdalardan uzak durmak esastır.
Kusma ve İştahsızlık
Eğer sağlıklı ve düzenli beslenmiyorsanız midedeki doluluk hissi yemek zevki ve kalitenizi öldürür. Zamanla tamamen beslenme düzeniniz ve beslenme alışkanlığınız ters yüz olur. Sürekli ağrıyan ya da ağrımasa bile ağırlaşan bir mide, iştahı sağlam insanların dahi zamanla iştahsızlık sorunuyla karşılaşmasına neden olacaktır. Bununla birlikte ileri seviye gastrit belirtileri arasında da kusma şikayetini sayabiliriz. Yeni yenen bir besinin mide tarafından kabul edilmeyerek dışarı atılmak istenmesi olarak bu durumu düşünebiliriz. Hatta bu durumda su bile içilse, mide suyu da dışarı çıkarmak isteyebilir.