Fruktoz Şurubunun Zararları Nelerdir?

Bu yazımızda fruktoz şurubunun zararları üzerinde duracağız.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu sıkça kullanılmakta ve paketlenmiş ürünlerin içerisinde bulunmaktadır. Toplumumuzda yer edinmiş olan şerbetli tatlılar ise özellikle önemli günlerde fazlaca tüketilmektedir. Genellikle ticari kaygılarla üretilen ve herkesin almak istediği bu tatlı ürünlerinde ise  maliyeti düşürmek adına çeşitli hilelere başvurulmaktadır. Bu hilelerden birisi de fruktozlu mısır şurubu kullanımıdır. Peki, fruktoz şurubunun zararları nelerdir?

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Nedir?

Yüksek fruktozlu mısır şurubu, gıda endüstrisinde kullanılan ve mısır nişastasından üretilen bir maddedir. Fiziksel olarak sıvı formda bulunmaktadır. İçeriği genel olarak glukoz-fruktoz karışımı bir çeşit tatlandırıcıdır.

Bu tatlandırıcı türünün kullanılmasının sebebi mali kaygılardır. 20. Yüzyılda sakkaroz(çay şekeri) üretimi, talebi karşılamakta zorlandığı zaman alternatif bir madde arayışı ortaya çıkmıştır. Bu arayış sonucunda fruktoz (mısır) şurubu elde edilmiştir. Şurup kullanmanın üreticilere sağladığı avantajlar sıvı formda olması, yoğun tat sunması, fiyatının düşük olması ve koruyuculuk özelliğinin yüksek olmasıdır.

Fruktoz Şurubunun Zararları Nelerdir?

Fruktoz şurubunun zararları özellikle metabolik rahatsızlıklar olarak görülmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda bu maddenin kullanılması ile üretilen gıdaların tüketilmesi, obeziteye sebep olmaktadır. Fruktozlu mısır şurubu tüketildiğinde kişilere iştah verici etki oluşturmaktadır. Bu nedenle şurubu içeren maddelerin tüketilmesi, kişilerde sürekli aynı maddenin tadını alma isteği uyandırmaktadır.

Fruktoz Şurubunun Neden Olduğu Hastalıklar

Fruktoz şurubunun neden olduğu rahatsızlıkların başında obezite gelirken, genel metabolizma etkilenmesi sebebiyle çeşitli sistemik rahatsızlıklarda görülmektedir. Vücut üzerinde yağlanmaya neden olmaktadır. Çeşitli diğer hastalıklar ise listede gösterilmiştir.

  • Metabolik Sendrom
  • Kardiyovasküler Hastalıklar
  • Kan Basıncı Artışı (Tansiyon)
  • Trigliserit Artışı
  • Diyabet (Şeker Hastalığı)
  • Şişmanlık ve Obezite

Fruktoz Şurubu Hangi Gıdalarda Kullanılmaktadır?

fruktoz surubunun zararlari nelerdir
Yüksek fruktozlu mısır şurubu, günümüzde endüstriyel gıdalarda fazlaca kullanılmaktadır.

Fruktoz şurubu günümüzde pek çok gıda ürününde kullanılmaktadır. İlaçlar, meşrubatlar, şekerlemeler, soslar, dondurmalar gibi pek çok ürünün üretiminde, maliyetler düşünülerek fruktozlu mısır şurubu tercih edilmektedir. Yüksek Fruktozlu mısır şurubu, tüketiciyi kendisine bağlamaktadır ve uzun süre raf ömrü sunması sebebiyle endüstriyel olarak yoğun talep görmektedir. Bu nedenle seri üretim gıdalarda bu tatlandırıcı kullanılmaktadır. Bu durum hastalıklar açısından ele alındığında, tüketiciler kullanım alanlarını merak etmektedir. Özellikle fruktoz şurubu nerelerde kullanılır ve hangi markalar kullanmaktadır merak edilmektedir.

Fruktoz Şurubu Nerelerde Bulunur?

Fruktoz şurubu bahsettiğimiz üzere tatlandırma ve uzun raf ömrü sağlama sebebiyle, tüketilen tüm ürünlerde kullanılmaktadır. Genel olarak gıdalarda kullanılıyor olsa da ilaç olarak verilen şuruplarda da tatlandırıcı olarak bulunmaktadır. Marketlerde yer alan paketlenmiş şekerli ürünlerin tamamına yakını yüksek fruktozlu mısır şurubu içermektedir. Bu şurubu içeren gıdalar aşağıda gösterilmiştir.

  • Gazlı içecekler
  • Hazır reçeller ve jöleler
  • Kek, kurabiye ürünleri
  • Meyveli sütler
  • Dondurma ve dondurma ürünleri
  • Sos, çeşni harçları
  • Enerji içecekleri
  • Hazır kahveler, ek kahve ürünleri

Bayramlarda Fruktoz Şurubuna Dikkat Edilmeli

Bayramlarda vazgeçilmez olarak şerbetli tatlılar tüketilmektedir. Her ne kadar kullanılması uygun olarak görülmese bile, ucuz fiyatlara sunulan tatlılarda maliyet düşürülmesi amacıyla bu tür şuruplar kullanıla bilmektedir. Bu yüzden evlerde tüketilen tatlılar olabildiğince sınırlandırılmalıdır.

Kaynağını bilemediğimiz, dışarıdan yapılmış tatlılar tercih edilirken üretim aşamaları göz önünde bulundurulmalıdır. En azından fruktoz şurubu içermese bile içerme ihtimaline karşı hareketli olunmalıdır. Günümüzde T.C. Sağlık Bakanlığı toplum sağlığının korunması amacıyla hareketsiz yaşama karşı, sağlıklı yaşam çalışmaları yürütmektedir. İnsanların gündelik yaşantısının monotonlaşması, endüstriyel gıdaların içerdiği şeker oranı ve türü gibi çeşitli unsurlar bir araya geldiğinde obezite riskine karşı hareket edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bayramlarda tüketilen şerbetli tatlılarda da aynı düşüncelerle dikkatli olunmalı ve mümkünse hareketli bir yaşam gösterilmelidir.