Alt ekstremitenin bütünlüğünü sağlamak amacıyla diz protezi tedavisi uygulanmaktadır. Özellikle eklem yapısının yıllar içerisinde hasarlanması nedeniyle bu tedavi yöntemi tercih edilmektedir.
Peki, diz artroplasti operasyonu nedir ve nasıl yapılır?
Diz Protezi Nedir?
Diz eklemi zaman içerisinde hasarlanarak kişilerde ağrı duyulmasına neden olabilmektedir. Bu durum halk arasında kireçlenme olarak adlandırılmaktadır. Zamanla kemiklerin birbirleri üzerinde mekanik hareketlilik ile etki oluşturmasını engelleyen eklem yapısı hassaslaşmakta ve kırılmaktadır. Bu kırılmalar, erime & parçalanma olarak tarif edilebilir. Bu yapının korunmaması ve yıllar içerisinde de işlevini kaybetmesi diz ağrısına neden olmaktadır.
Diz eklemine uygulanan protez ise bahsettiğimiz eklem yapısının kaybedildiği durumlarda tercih edilmektedir. Bu protez ile eklemin fonksiyonel olarak sağlamlaştırılması ve iyileştirilmesi gerçekleştirilir. Uygulanan tedavi süreci ile asıl olarak amaçlanan durum ise hastanın hareket kaybı ve ağrı gibi şikayetlerini ortadan kaldırmaktır.
Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Hastaların eklem sağlığını korumak için uygulanan artroplasti operasyonu, uygulanacak bölgenin durumuna göre çeşitlenmektedir. Buna göre protezin uygulanacağı bölgenin durumuna göre iki tipte görülmektedir.
- Hemiartroplasti olarak adlandırılan protez uygulaması, eklem yüzeyinin yalnızca bir parçası üzerinde uygulanan “yarım protez” şeklinde bilinen tedavi şeklidir.
- Tam (Total) artroplasti ise karşılıklı iki eklem yüzüne de protez uygulanmasıdır. Genellikle tedavide total diz protezi tedavisi uygulanmaktadır.
Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Protez operasyonu ortalama 1-1.30 saat süren cerrahi girişimlerdir ve ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Operasyon süresince ilgili eklem ve kemik yapısı, protezin yapısına uygun hale getirilir ve hastanın ağrılarına neden olan yapının bölgeden uzaklaştırılması sağlanmaktadır.
Bazı durumlarda operasyonun süresi uzayabilmektedir. Ancak genellikle bu süre 2 saati geçmemektedir. Hastanın ekleminde uygulanan işlem standart olarak uygulansa da yaşanabilecek kanama durumları bu sürenin uzamasında etkili olmaktadır.
Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Operasyon genellikle 40 yaşından sonra diz ağrılarından şikayet eden hastalara uygulanmaktadır. Tanı radyolojik görüntüleme ve fizik muayene ile koyulmaktadır ve hekim tarafından belirlenen tedavi planına göre protez operasyonu gerçekleştirilmektedir. Bahsi geçen eklem genellikle zamanla aşındığı için ileri yaşlarda uygulandığından söz edilse de travmalar neticesinde genç yaşta protez ameliyatı tedavisi uygulanan kişiler de vardır.
Diz Protez Ameliyatı Sonrası Yürüme ve Egzersiz
Diz eklemine protez uygulanmasının ardından hastalar genellikle 1 veya 2 gün hastanede kalmakta ardından taburcu edilmektedir. Operasyon sonrası ağrı şikayetlerinin azalması ve hareket engelinin ortadan kalkması beklenmektedir. Ancak tam anlamıyla hareket sahibi olmak ve eklemin eski işlevini kazanmasını sağlamak için rehabilitasyon süreci uygulanmaktadır. Fizik tedavi uzmanları tarafından uygulanan bu rehabilitasyon süreci operasyonu takiben 6 ay kadar sürebilmektedir. Ancak olumlu yanıt ilk 2 hafta içerisinde beklenmektedir. Ameliyat sonrası banyo yapmak için önerilen süre 4 & 5 gün olarak telkin edilse de hastanın durumuna göre daha uzun bir süre de olabilmektedir.
Diz Artroplasti Ameliyatı Sonrası Komplikasyon Gelişir Mi?
Protez operasyonu sonrası komplikasyon gelişmesi beklenebilmektedir. Akıntı gibi durumların oluşma ihtimaline karşın hastalara dren uygulanabilmektedir. Beklenen operasyon komplikasyonları; yara iyileşmesinin gecikmesi, sinir hasarı, kemik kırılmaları, protezin tam olarak oturmaması, üriner enfeksiyon ve retansiyon şeklinde bildirilmiştir.