Demans Hastalığı Nedir? Demans Belirtileri Nelerdir?

Demans hastalığı, hafıza ve düşünme mekanizmamızı etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Bilinenin aksine bünyesinde tek bir hastalığı barındırmaz. Kendi içerisinde birçok türü bulunur. Demans tedavisi de hastalığın türlerine göre değişkenlik gösterir. Bu hastalık da en sık gözlenen demans türü Alzheimer demansıdır. Alzheimer, uzmanlar tarafından bütün demansların yaklaşık yüzde 80’inden sorumlu görülür. İnme sonucu ortaya çıkan demansa ise vasküler demans ismi verilmektedir. Bu türü de en sık gözlenen ikinci demans türüdür.

Eğer siz de demans hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak istiyorsanız, yazımızı mutlaka sonuna kadar okumayı ihmal etmeyin. Zira artık önemli konuları incelemeye başlıyoruz.

Demans Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır?

demans nasil hastaliktir

Peki artık sık sık duymaya başladığımız demans hastalığı nasıl bir hastalıktır? Demans, kavram olarak zihnin yitirilmesi anlamına gelir. Bu hastalıktan mustarip olanlar doğrudan hafızalarını, düşünme yetilerini ve sosyal becerilerini etkileyen birçok semptom yaşarlar.

Beynimiz; hafıza ve hareketlerimizden sorumlu birçok farklı bölgeye sahiptir. Bu bölgeler birbiri ile sürekli şekilde uyumlu bir ilişki halinde hareket eder. Tek bir alanın bile bozulması ve o bölgedeki hücrelerin zarar görmesi, bütünsel işlevsel bozukluklara sebep olabilir. Bunun sonucunda da beynimiz, normal işlevlerini yerine getiremez.

Demans hastalığı, beyin hücrelerinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Beyninizde yaşanan herhangi bir zarar sonucu beyin hücreleri birbiri ile iletişim kurmakta zorlanır. Beyin hücreleriniz eğer normal bir şekilde iletişim kuramazsa; düşünme, davranış ve duygularınız etkilenebilir.

Demans Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Demans rahatsızlığı tedavisi, başlangıç düzeyinde olan demans türleri için uygulanabilir. İlerleyen ve ilerlemekte olan demans türlerinin maalesef birçoğu kesin bir şekilde tedavi edilemez. Bunun yanı sıra demans tedavisi sayesinde kullanılan ilaçlar ve benzeri yöntemler ile belirtileri ve semptomları yönetip, hayat kalitenizde daha az bir düşüş yaşayabilirsiniz. Tamamen sonlanmasa da demans yüzünden yaşadığınız olumsuz semptomları daha az hissedebilirsiniz.

Demans Türleri Nelerdir?

demans turleri nelerdir

Demans tedavisi konusunda bilinçli bir şekilde hareket edebilmek için hastalığın türleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu hastalığın ilerleyici türleri risk grubuna dahil olmaktadır. Başlıca ilerleyici demansları şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Alzheimer hastalığı
  • Vasküler demans
  • Lewy Cisimciği Demansı
  • Frontotemporal Demans
  • Karışık demans

Hastalığın Belirtilerinin Farkında Olun

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya üzerinde 50 milyon civarında demans hastası vardır. Bu sayı git gide artış göstermektedir. Bu yüzden daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için vücudunuzu ve yaşadığınız belirtileri iyi bilmelisiniz. Demans hastalığı ile alakalı başlıca dikkat edilmesi gereken belirtiler şunlardır:

  • Hafıza kaybı
  • İletişim ve dil sorunu yaşamak
  • Muhakeme ve yargıda zorlanma
  • Odaklanma yeteneğinde azalma
  • Görsel algının zayıflaması

Eğer hafıza sorunu başta olmak üzere, yukarıdaki belirtileri de görüyorsanız mutlaka bir uzmana danışınız. Semptomlar başlangıç seviyesinde ilerlemiş bir demansı temsil etse bile; erken diğer birçok hastalık da olduğu gibi bu hastalıkta da önemli bir etkendir. Ne kadar erken fark ederseniz, tedavi süreçlerinden o kadar olumlu sonuç alırsınız.

Hastalık ve Teşhis Süreci Nasıl İlerler?

Demans hastalığı ile ilgili belirleyici özel bir test bulunmamaktadır. Detaylı bir klinik inceleme sonrası demans rahatsızlığına sahip olup olmadığınız detaylı bir şekilde ortaya çıkar. Belirtileri gösterdiğinizi hissediyorsanız, en yakın sağlık merkezine giderek bir uzmandan yardım almalısınız.

Yaşam Tarzınızı Değiştirin Hastalığın İlerlemesini Durdurun

demans ilerlemesini durdurun

Demans tedavisi ile ilgili kesin bir sonuç olmadığı için, yaşam tarzınızı değiştirerek ve ilaçlarınızı düzenli bir şekilde alarak bu hastalığın ilerlemesini durdurup kontrol altına alabilirsiniz. Hayat standartlarınızda yapacağınız küçük değişiklikler sayesinde demans ile çok daha kolay baş edebilirsiniz.

  • Zihninizi çalıştırın: Demans rahatsızlığı öncelikle hafızayı etkiler. Bulmaca çözüp düzenli bir şekilde okuma yaparak demansın hafızaya olan etkilerini azaltabilirsiniz.
  • Sigarayı bırakın: Sigara, diğer birçok hastalıkta olduğu gibi demans hastalığını da tetikleyip ilerlemesine sebep olabilir.
  • Spor ve egzersiz yapın: Daha fazla hareket ve egzersiz ile demans başlangıcını ve etkilerini geciktirebilirsiniz.
  • Kaliteli uyku düzeni: Düzenli ve kaliteli bir uyku düzenine sahip olmalısınız. Uyku, bağışıklık sisteminizi koruyan ve güçlendiren en önemli etkenlerden biridir. Kalitesiz bir uyku düzeni, sizi demans hastalığına karşı savunmasız bırakır.
  • Düzenli vitamin alın: Yapılan araştırma sonuçlarına göre D vitamini eksik olan kişilerde, demans hastalığı ve türevlerinin gelişme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Bu savı destekleyecek kesin bir veri olmasa da siz takviye gıdalar ve güneşe maruz kalma yöntemi ile D vitaminini elde edebilirsiniz.
  • Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı: Sağlıklı ve düzenli beslenme sizi sadece demans ve türevlerinden değil, diğer birçok hastalıktan da korur. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatınızın her alanına yaymalısınız.

Son olarak demans hastalığına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ve belirtileri gösteriyorsanız, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Erken tanı ve alacağınız önlemler sayesinde demans rahatsızlığının ilerlemesine durdurup, daha sağlıklı bir hayata sahip olabilirsiniz.