0 – 6 Yaş Arası Çocuklarda Sık Görülen Şikayetler

0-6 yaş arası çocuklarda sık görülen şikayetler; hastalıklar veya rahatsızlıklar farklı farklıdır. Mikroplarla tanışmak, bağışıklık kazanmak ve çevre değişikliği gibi faktörler çocukların hastalanmasına neden olabilirler. Bu dönem içerisinde her çocukta farklı hastalıklar meydana gelebilir. Ancak bu yaş aralığında diğer çocuklara oranla daha sık görülen hastalık çeşitleri mevcuttur. 0-6 yaş aralığındaki çocuklarda sık görülen şikâyetler aşağıda incelenmiştir.

Çocuklarda Sık Görülen Şikayetler

Çocuklarda sık görülen şikayetler arasında ağız yaraları, pamukçuk sorunları, ishal, kabızlık, gaz, pişik ve kulak ağrısı sorunları bulunur. Özellikle de 0 ila 6 yaş aralığındaki çocuklarda saydığımız sorunlar en fazla görülen ve ebeveynlerin en sık şikâyet ettikleri sorunlar arasındaki yerlerini alırlar. Bu rehber içeriğimizde genel olarak bu sorunlarla ilgili bilgiler sunacak ve sizleri sorunların giderilmesi amacıyla şikâyet makalelerimize yönlendireceğiz. İyi okumalar.

Çocuklarda Ağız Yaraları

0-6 yaş aralığındaki çocuklarda ağızda, diş etlerinde ve dilde farklı türlerde yaralar meydana gelebilir. Genelde şiş, ağrılı ve daha kızarık bir ağız mukoza yapısı mevcuttur. Çocukta bu tarz yaralar var olduğunda, özellikle yemek yeme eylemi sıkıntıya girebilir. Çocuklarda sık görülen şikayetler arasında olmasının ana kaynağı da budur. Çünkü mevcut yaralar yüzünden çocuklar yemek yemekte zorlanabilirler.

Bu tarz yaraların nedenleri arasında çocuğun ruhsal olarak negatif durumda olması, yanak içi ısırma eylemi, vitamin eksikliği ve ebeveynlerin çocuklarının hijyenine dikkat etmemeleri yer alır. Ebeveynler bu gibi durumlarda daha yumuşak besinleri tercih etmelidirler. Ayrıca ağız içi hijyene dikkat etmek gerekir. Çocuğun erken dönemde ağzına götürdüğü oyuncakların temizliği mutlaka yapılmalıdır ve ağır yara durumlarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Ağız İçinde Pamukçuk Sorunu

cocuklarda pamukcuk
Ağız içinde yara ve pamukçuk sorunu çocuklarda sık görülen şikayetler arasındadır.

Bir diğer ağız sorunuysa pamukçuktur. Pamukçuk problemi yeni doğanlarda ya da erken dönem bebeklik zamanlarında daha sık ortaya çıkar. Aslında pamukçuk denilen sorun bir mantar rahatsızlığıdır ve damakta, dilde, yanak içlerinde meydana gelir. Bebeğin ağzında süt pıhtıları kalmış gibi görünür. Daha çok erken doğan, zayıf ve iyi bakılmayan bebeklerde ortaya çıkar.

Pamukçuk sorunu bebekte emme sorununa yol açabilir. Bu nedenle bebeğe meme verilirken meme ılık suyla temizlenmelidir. Emzik ya da biberon gibi diğer araçlar mutlaka hijyenik ve güzelce temizlenmiş olmalıdır. Bebek emdikten ya da mama yedikten sonra bebeğe yeterli miktarda su içirilmelidir. Bu önlemler pamukçuk oluşumunu engellemek için gereklidir. Pamukçuk meydana geldiğinde temiz bir tülbent parmağa dolanarak karbonatlı suya batırılmalı ve bu tülbentle bebeğin ağzı temizlenmelidir. Geçmeyen durumlarda uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.

Daha detaylı bir inceleme için lütfen şu yazıyı okuyun: Çocuklarda Pamukçuk ve Ağız Yaraları Nasıl Oluşur?

Çocuklarda Gaz, İshal ve Kabızlık Sorunları

0-6 yaş aralığı çocuklarda sık görülen şikayetler arasında gaz, ishal ya da kabızlık sorunları da yer alır. Bu başlık altında tek tek bu rahatsızlıkları inceleyeceğiz.

Gaz Sancısı

bebeklerde gaz sancilari

Gaz sancısı özellikle bebeklerde çok huzursuzluğa yol açar. Gaz sancısı olan bebek, ayaklarını karnına doğru çeker, ağlar ve kızarır. Bu nedenle emzirme sonrasında bebeğin gazının çıkarılması çok önemlidir. Eğer gaz çıkarılmaz ve bebek o şekilde yatırılırsa, bebeğin karnı şişkin olur ve bebek sürekli ağlayarak rahatlayamaz. Gaz sancısı, bebeklerin gelişiminde olumsuz bir etki yapmasa da huzursuz olmalarına ve sürekli ağlamalarına neden olur. Bu sancı zamanla azalır ve belli bir süre sonra ortadan kalkar. Çocukluk döneminde genelde yenen yemeklerden ya da üşütme gibi nedenlerden dolayı gaz sorunları yaşanabilir. Ancak çocuklar gazlarını rahat bir şekilde çıkarabilirler. Karın ağrısı şeklinde kendini gösteren gaz sancısına ishal, kusma veya başka belirtiler eklenirse o zaman hastalık şüphesi düşünülmelidir ve doktora başvurulmalıdır.

Daha detaylı bir inceleme için lütfen şu yazıyı okuyun: Çocuklarda Gaz Sancıları ve Karın Ağrıları Nasıl Geçer?

İshal Durumu

cocuklarda ishal
İshal, kabızlık ya da gaz problemi bebeklerin ve çocukların sorunları arasındadır.

Çocuklarda sık görülen şikayetler arasındaki bir diğer rahatsızlık ishaldir. İshal, sulu kaka yapılmasıdır ve genelde üçten fazla olan durumlar ishal olarak değerlendirilir. İshal vücutta su ve tuz kaybına sebep olduğundan dolayı tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çok daha ileri seviyeler ölümle bile sonuçlanabilir. İshalin sebepleri arasında aşırı ya da az beslenme, enfeksiyon rahatsızlıkları, mide ya da bağırsak problemleri, zehirlenmeler bulunur. Ayrıca hijyen koşuklarına dikkat edilmelidir. Alt değişiminden sonra ya da ebeveynler tuvaletten çıktıklarında, yemek hazırlamadan evvel eller iyice yıkanmalıdır. Yiyeceklerin de temizliğine azami dikkat etmek gerekir. İshal döneminde sulu ve besin değeri yüksek olan gıdaların tükettirilmesinde fayda vardır. Ayrıca emme dönemi dışında bol su içirilmesi de önemlidir.

İshalin vahim sonuçlar doğurabileceğini belirtmiştik. Çocukta ishalin arttığını ve geçmediğini anladığınız anda bir uzmandan hemen yardım almanızı öneriyoruz.

Daha detaylı bir inceleme için şu yazıyı okuyun: Çocuklarda İshal Neden Olur?

Çocuklarda Kabızlık

İshal karşıtı olarak bilinen kabızlık durumuysa dışkının güç bir şekilde ve geç aralıklarla yapılma durumudur. Tek yönlü ya da yanlış beslenme, posasız besinleri tüketme, makat çatlakları, tembel bağırsaklar, hareketsizlik, suyun ve sulu gıdaların az tüketimi, psikolojik nedenler ve erken verilen tuvalet eğitimi kabızlık nedenleri arasındadır. Kabız sorunu yaşayan çocuğun karnında şişkinlik olur. Çocuk kaka yaparken zorlanır hatta ağlar. Kabızlığın nedeninin iyi belirlenmesi ve gerektiğinde uzman desteği alınması çok önemlidir. Kabızlık durumu boş verilecek ya da küçümsenecek bir sorun değildir.

Daha detaylı bir inceleme için lütfen şu yazıyı okuyun: Çocuklarda Kabızlık ve Önleme Yolları

Kulak Ağrısı Problemleri

Bebeklik ve erken çocukluk döneminde sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi de kulak ağrılarıdır. İlk akla gelen çocukların soğuktan iyi korunmadıkları zaman kulak ağrısı yaşamalarıdır. Bu durum doğru olabilmekle birlikte kulak ağrısı için tek neden sayılmaz. Yeni doğanlarda kulak ağrısı görüldüğünde amniyos sıvısının kulağa kaçmış olma ihtimali değerlendirilmelidir. Ağrıya eşlik eden başka belirtiler ortaya çıkabilir ve bu durumda uzman desteği alınmalıdır. Bunun dışında enfeksiyonlar kulak ağrılarının en yaygın nedenlerindendir. Doktora başvurularak gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Daha detaylı bir inceleme için lütfen şu yazıyı okuyun: Çocuklarda Kulak Ağrısı Neden Olur?

Pişik

Çocuklarda sık görülen şikayetler arasında şüphesiz en fazla yeri pişik sorunu alır. Pişik sorunundan dolayı sıkıntı çekmeyen ebeveyn neredeyse yok gibidir. Genel olarak dışkı ve idrarın temas ettiği alanlarda pişik sorunu ortaya çıkar. Temas noktalarında kabartılı ve kızarık bir görünüm oluşur. İlerleme durumunda iltihaplanmalar meydana gelebilir. Anne sütü emen bebeklerde pişik sorunun ortaya çıkma ihtimali daha azdır. Pişik sorunun önüne geçebilmek için bebek bezinin ortalama üç ya da dört saatte bir değiştirilmesi gerekir. Pişik varsa o bölge ılık suyla temizlenmeli, kurulanmalı ve doktor tavsiyesi ile edinilen pişik merhemi kullanılmalıdır.

bebeklerde pisik
Pişik sorunu, bebeklerde özellikle önemli bir yer tutar. Her ebeveyn bu sorundan en az bir kere şikayetçi olmuştur.

Kullanılan bezlerde pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Bezler ve çamaşırlar bebeklere özel temizlik ürünleriyle ve uygun sıcaklıkta yıkanmalıdır. Durulama çok iyi yapılarak açık havada kurutulmalıdırlar. Bilinenin aksine pudra kullanılmamalıdır. Uygun ortam sıcaklığına sahip alanlarda bebeğin altı bir süre açık tutulmalı ve bezden oluşabilecek tahrişler engellenmelidir. Yıkanan bezler yerine hazır bez kullanımı tercih edilmelidir. İlerleyen vakalarda doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyin.

Daha detaylı bir inceleme için lütfen şu yazıyı okuyun: Bebeklerde Pişik Neden Oluşur ve Nasıl Geçer? Pişiğe İyi Gelen 4 Yöntem