Çocuklarda ateş düşürme yolları nelerdir ve ne yapmalıyız gibi sorular, her sorumluluk sahibi ebeveynin cevaplarını merak ettiği sorulardır. Çocuklarda ateş ve ateşli hastalıklar zaman zaman görülmektedir. Ateşin yükselmesi ve düşmemesi ciddi hastalıklara zemin hazırladığından, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir konudur. En önemli noktalardan biri ise telaş yapmadan, sakin bir şekilde konuyu karşılamaktır. Ne kadar sakin kalırsanız, o kadar etkili bir yol bulabilirsiniz. Öncelikle gelin, çocuklarda ateş konusuna bir giriş yapalım.
Ateş yükselmesi ne demektir?
Öncelikle ateş ne demektir, bir tanımını yapalım. Ateş, vücut ısısının normalin üzerine çıkması durumuna verilen genel addır. Endişe edilecek bir konu olmadığını belirtelim. Zira vücudun bir hastalık veya bir enfeksiyon ile mücadele halinde olduğunu, bağışıklık sisteminin güzel çalıştığını, vücudun kendisini iyileştirmeye çalıştığını gösterir. Görüldüğü gibi aslında çok da korkulacak bir konu değildir. Çoğunlukla enfeksiyon hallerinde görülür.
Neredeyse tüm anne ve babalar çocukları ateşlediklerinde çok endişelenirler. Ancak yazımızın başında belirttiğimiz gibi endişelenmeniz gerekebilir ancak telaş yapmamalısınız. Normal şartlarda ateş, çok farklı sebeplerle gözlemlenebilir ancak çocukluk yaş grubunda en fazla ortaya çıkma sebebi enfeksiyon kaynaklı hastalıklardır. Ülkemizde çocuk kliniklerine başvuruların yüzde 10 – yüzde 20’lik bölümünün sebebi ateştir.
Çocuklarda ateş nedenleri nedir?
Bebeklerde ya da çocuklarda ateş nedenlerini aşağıda sıraladık. Yüksek ateşin inatla düşmemesini sağlayacak nedenler çok çeşitlidir. Nedenlerini sıralayalım.
- Enfeksiyonlar
- Doku hasarları
- Endokrin hastalıklar
- Baş travmaları
- Metabolik rahatsızlıklar
- Zehirlenme
- Su kaybı
- İlaçların yan etkileri
- Bazı habis rahatsızlıklar
Genellikle birkaç gün süren yüksek ateş, alt ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarını gösterir. Erkeklere nazaran kız çocuklarının idrar yolu enfeksiyonlar ile karşı karşıya kaldıklarını söylemek mümkün.
Fakat bazı zamanlar, yüksek ateşin nedenleri bir türlü ortaya çıkarılamaz. Bu belirsizlik süresi bir haftayı bulabilir. Bu da önemli bir sorunun vuku bulduğuna işaret edebilir. Zar – eklem iltihapları gibi iltihaplardan ve dahi kanser gibi olasılıklardan da bahsetmek mümkün hale gelecektir.
Şunu da belirtelim, 6 yaşına kadar çocukta her sene 6 – 7 viral enfeksiyon görülecektir. Enfeksiyonun sonucu olarak ateş, ateşin neden olduğu enerji düzeyi artar. Artan bu enerji düzeyi sayesinde solunum sistemi ve kalp de aynı oranda hızlı çalışacaktır. Enfeksiyon esnasında bazı damarların büzüldüğünü ve daralan kanallardan kanın diğer yerlere nazaran daha az gittiğini söyleyelim. Bu da az kanın ulaştığı bölgenin daha soğuk kalmasına sebep olacaktır.
Çocuklarda ateş kaç derece olmalı?
Çocuklarda ateş kaç derece olmalı sorusu, bağışıklık sistemi yeterince güçlenmemiş çocuklar için doğru bir şekilde cevaplanması gereken önemli bir konudur. Vücuda giren bakteri ve virüsler nedeniyle vücut ısısı artar ve böylece de ateş ortaya çıkar. Eğer çocuğunuzun ateşinin yükseldiğini fark ettiyseniz, hemen ateşini termometre ile ölçmelisiniz. Peki çocuklarda ateş kaç derece olmalı?
Uzmanlara göre eğer çocuğunuzun vücut ısısı, makattan 38°C, kulaktan 37,8°C, koltukaltından 37,2°C üzerinde ise ateşli kabul edilebilir. Çocuklarda ateş 37°C olmalıdır, öyleyse herhangi bir problem yoktur. Çocuklarda ateşin kaç derece olması gerektiği, yaşa göre de değişmektedir. Fakat ateşin 40 dereceye yaklaşması ciddi bir sorundur ve hemen doktora başvurulması gerekir. Çocuklarda ateş, özellikle de belli bir yaşın altındaki çocuklarda konusu ciddiye alınması gereken, nazik bir konudur.
Çocuğa fazla ateş düşürücü vermek fayda sağlar mı?
Çocuğa fazla ateş düşürücü vermek, iyileşmesini sağlamaya çalıştığınızı düşünürken, çocuğunuzun daha da kötüleşmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden bilinçsiz bir şekilde, özellikle de doktor tavsiyesi olmadan, ateş düşürücüyü kendi kendinize kararlar alarak çocuğunuza kullandırmamalısınız.
Öncelikle çok yüksek olmayan ateşli durumlar için hemen ilaca başvurmaktan kaçınmalısınız. Fazla bir ateş yokken, gereksiz miktarda ateş düşürücü vermek, çocuğunuzun hipodermi geçirmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra çocuğa fazla ateş düşürücü vermek, karaciğer ve böbreklerde kalıcı hasara da yol açılmasına sebep olabilir. Ateş düşürücüler çocukların, ağırlıklarına ve yaşlarına göre verilir. Ateş düşürücülerin verilme oranı yaşa ve kiloya göre değişkenlik gösterdiği için, fazla ateş düşürücü verilmesi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Ateş düşürücüler uygulanacaksa bunun için hekim kararı beklenmelidir.
Paracetamol etken maddesine sahip ateş düşürücülerin eczanelerden rahatça alınabildiğini söyleyelim. Ancak yine belirtmekte fayda bulunuyor, bilinçsiz ilaç kullandırmak çocuğunuza yarar sağlamayacaktır. Ancak Paracetamol ya da Ibuprofen etkenli ilaçlar doktorlarca tavsiye edildiklerinde gönül rahatlığı ile kullanılabilirler. Öncelikleriniz ise aşağıda kısaca anlattığımız “Çocuklarda ateşe ne iyi gelir?” sorusunun cevapları olmalıdır. Aşağıdaki yöntemleri uygulamadan verilecek ateş düşürücüler, çocuğunuzun bağışıklık sisteminin gelişmesine engel olacak ve tembelleşmesini sağlayacaktır.
Çocuklarda ateşe ne iyi gelir?
Çocuklarda ateşe ne iyi gelir, sorusunun cevabını merak ediyorsanız, yazımızı sonuna kadar okumaya devam edin. Günümüzde çoğu ailenin en büyük kabuslarından biri, çocuklarının aniden ateşlenmesidir. Eğer çocuğunuzun ateşi aniden yükseldiyse, panik yapmadan bazı adımları uygulayarak, ateşini düşürmeyi başarabilirsiniz. Öncelikle çocuğun üstündekileri çıkarmalısınız ve oda ısısını düşürmelisiniz. Çocuğun bulunduğu ortamın ısısının azalması gerekiyor. Sonrasında çocuğun ılık bir duş almasını sağlamak da ateşinin düşmesini sağlar ve iyi gelir. Soğuk su kompresleri yapmak, çocuklardaki ateşe iyi gelen bir diğer yöntemdir.
Ek olarak daha önce kullandığınız ve doktor tarafından verilmiş hafif ateş düşürücü ilaçları çocuğunuza kullandırabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen çocuğunuzun ateşi düşmüyorsa ve git gide artmaya devam ediyorsa, havale riski meydana gelmiş olabilir. Ateşli havale riski geçirme ihtimalinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek, bir doktora başvurmalısınız. Ateşli ya da ateşsiz havaleler önemlidir. Özellikle yeni doğan ve süt çocukluğu dönemindeki bebeklerde görülen ateşe bağlı bilinç kaybı ile gelen kasılmalar ateşli havale olarak adlandırılır.
Çocuklarda ateşe ne iyi gelir diye sormadan önce, bu konuda panik yapacak bir ebeveyn olmadığımızın garantisini kendimize vermeliyiz. Paniklemek, her şeyi daha da kötü bir hale getirebilir. Çocuğunuzun size ihtiyacı olduğunu unutmayın. Panik olan bir anne ve baba çocuğunun ateşini sağlıklı bir şekilde düşüremez. Bu yüzden her şeyden önce sakin olmalısınız ve yukarıda saydığımız tavsiyeleri dikkate almayı unutmamalısınız.