Bu yazımızda cilt kuruluğu neden olur, kimlerde görülür ve belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtlarını vereceğiz. Öncelikle cilt kuruluğunun neden olduğunu madde madde anlatalım.
Cilt Kuruluğu Neden Olur?
Cilt üzerinde pullanma, çatlama ve kaşınma ile kendini gösteren cilt problemine cilt kuruluğu denir. Kadınlarda çok sık yaşanan bir durum olmasına rağmen erkeklerde de görülür. Yağlı cilt yapısına sahip olan kişiler de bazı dönemlerde bu sorunu yaşayabilmektedir. Genel olarak, bacaklar, eller, kollar ve yüz bölümlerinde yaşanır. Şimdi kuruluğun nedenlerini incelemeye başlayalım.
- Hava sıcaklıklarının ve nem seviyesinin düşmesi,
- Uzun süre sıcak su ile duş almak ve banyoda kalmak,
- Kişisel bakım ve hijyen için kullanılan sabunlar ve diğer temizlik ürünleri,
- Sedef hastalığı, atoptik dermatit ve diğer cilt hastalıklarının bulunması,
- Gün içerisinde yeterli oranda sıvı alınmaması ve su tüketilmemesidir.
Bu nedenlerin dışında farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar ve uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma gibi nedenler vardır. Bu nedenler cildin kurumasının önemli nedenleri arasında yer alır.
Cilt Kuruluğu Kimlerde Görülür?
Cilt kuruluğunun herkeste görülebilecek bir rahatsızlık olduğunu belirtelim. Ancak bazı kişiler daha fazla risk faktörlerini taşır ve bu rahatsızlığa daha yatkındır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kolajen üretimi duran kişiler, ailesinde egzama, alerjik kontakt ve dermatit gibi hastalığı olanlar, kuaförlük, ebelik ve hemşirelik gibi sürekli olarak su ile temas etmek zorunda olunan mesleklere sahip olanlar, sık sık duş alan kişiler, nem seviyesinin düşük olduğu iklimlerde yaşayan kişiler daha fazla risk altındadırlar.
Cilt Kuruluğu Nasıl Anlaşılır?
Cilt kuruluğu bazı belirtiler verir. Duş aldıktan sonra cilt yüzeyinde yanma ve gerginlik hissi, ten üzerinde beyaz renkli ve ince çizgilenmeler, kızarıklık ve döküntü oluşması, kaşıntının şiddetine bağlı olarak ten renginin değişmesi, kanayan ve yara oluşturan çatlaklar ve derinin soyulması tarzında belirtiler almanız durumunda cildinizin kuruduğunu anlayabilirsiniz. Belirtiler kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkilemeyebilir. Ancak kaşıntı ve yara oluşumu özellikle iş hayatınızı etkileyen bir sorun olarak karşınıza çıkabilir.
Cilt hastalıklarının genel belirtileri ile aynı olduğu için ciddiye alınmalıdır. Sıraladığımız bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir dermatoloğa görünmenizi tavsiye ediyoruz. İç organlarda yaşanan bazı hastalıklar cilt hastalıkları nedenleridir. Ciddi hastalıklarının erken dönemde teşhis edilmesi için cilt yüzeyinde meydana gelen değişiklikler önemsenmeli ve doktora gidilmelidir.
Cilt Kuruluğuna İyi Gelen Besinler Nelerdir? Hangi Yöntemler Uygulanmalıdır?
Cilt kuruluğuna ne iyi gelir, diye soranlardansınız cevabınızı bu başlık altında bulabilirsiniz. Şimdi geniş bir perspektif ile cilt kuruluğu için hangi yöntemler uygulanmalıdır, hangi besinler tüketilmelidir konusunu incelemeye başlayalım.
Cildinizin Su İhtiyacını Karşılayın
Susuz bir dünya düşünülemiyor; doğal olarak da susuz bir ten de düşünülemez. Vücuttaki su eksikliğinin cildinize etkileri vahim boyutlara gelebilir ve ilk vuracağı organınız böbrekleriniz olacaktır. Böbrek rahatsızlıkları yanında kuruluk gibi sorunlar az kalsa da vücudunuzun size bildirdiği bu geri dönüşü iyi algılamalı ve günde en az iki – iki buçuk litre su tüketilmelidir.
Salatalık Maskesi Cildi Nemlendirir
Salatalık maskesi, cilt nemlendirme açısından oldukça önemlidir. Yıllardır annelerinizin, ablalarınızın yaptıkları salatalık maskelerini garipseyenlerdenseniz, şimdi bir kere daha düşünün. Cinsiyet ayrımı yapmaksızın, cildiniz için salatalık maskesini öneriyoruz. A, C ve K vitaminleri ile folik asit, magnezyum, silika gibi diğer vitaminleri içeren salatalı, cildinizi nemlendirecek ve yumuşatacaktır.
Tatlı Patates Vitamin Deposu
Cildin önemli ihtiyaçlarından olan karotenoid ve potasyum gibi vitaminleri içinde bulundurduğundan tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Ülkemizde çok fazla bulunabilen ve tüketilen bir besin olmasa da bulduğunuz yerde almanız açısından önerimize kulak vermenizi diliyoruz.
Yumurta Maskesi Parlaklık ve Canlılık Verir
Yumurta maskesi ile kuruyan cildin yeniden parlamasını ve ışıldamasını sağlayabilirsiniz. Cansız ve mat görünen cildiniz için yumurta maskesi gerçekten hayat demektir. Yumurta içinde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve proteinler sayesinde cildiniz üzerinde görülebilir değişikliklere hazır mısınız? Maske için yalnızca yumurtanın sarısını kullanmanız yeterli olacaktır. Bir tatlı kaşığı bal, iki çay kaşığı zeytinyağı ile hazırlayabileceğiniz bu maskeyi, boynunuza, yüzünüze sürebilirsiniz. Kurumadan bir süre yüzünüzde ve boynunuzda kalmasını sağladıktan sonra soğuk su ile iyice temizlemeniz gerekiyor. Haftada 3 defa olmak üzere, 3 – 4 uygulama sonrasında farkı hissedeceksiniz.
Süt Maskesi Cildinizi Yumuşacık Yapacak
Süt, tarih boyu cilt güzelliğini korumak ve kadınları gençleştirmek için kullanılmış bir gıda. Evde harikalar yaratarak uygulayacağınız bu maske sayesinde, cilt kuruluğu sorununun önüne geçmiş olacak ve cildinizin yumuşacık olmasını sağlayacaksınız. Direkt olarak süt kullanmazsanız bile süt tozu kullanabilirsiniz. Bir çay kaşığı süt tozuyla birlikte iki tatlı kaşığı bal, bir çay kaşığı aloe vera ve birkaç damla papatya yağı kullanarak maskenizi hazırlayın. Cildinize uyguladığınız maskeyi 15 dakika yüzünüzde tutun ve ılık su ile temizleyin. Pürüzsüz, sağlık ve yumuşak bir cilt için bir adım daha atmanın verdiği huzur siz de yaşayın.
Cilt Kuruluğu Nasıl Engellenir?
Cilt kuruluğunu engellemek için uygulanması gereken en önemli adım yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemenizdir. İlk olarak günlük su tüketimine ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Sağlıklı beslenme her alanda olduğu gibi burada da karşımıza önemli bir bileşen olarak çıkmaktadır. Cilt tipinizin analizini yaptırıp doğru nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Her gün duş almak zorundaysanız duş süresini mümkün olan en kısa süreye indirmelisiniz. Deri esnekliğini engelleyen sabunlar ve duş jelleri yerine, nem oranı yüksek ve cilde nefes aldıran ürünler kullanın. Soğuk havanın etkisinde mutlaka korunun. Bulaşık yıkamak gibi temizlik işlerinde mutlaka eldiven kullanın.
Sizlere vermiş olduğumuz bu ip uçlarına dikkat ederseniz kuruluğu kısa sürede engelleyebilirsiniz. Dudakların, göz kapakların, ellerin, dirseklerin ve derimizin kuruluğunu önlemek için düzenli cilt bakımları da yaptırabilirsiniz. Cilt bakımı aylık ve haftalık olarak uygulanan yöntemlere göre değişiklik gösterebilir.