Cilt bakımı hakkında aradığınız herşeyi bulabileceğiniz Cilt Bakımı Hakkında Herşey Serisi yazısının ilk yazısına sizlere sunuyoruz. Umarız beğendiğiniz bir yazı ve yazı dizisi olacaktır. Keyifli okumalar…
Cilt Bakımı Nedir ve Neden Önemlidir?
Eskiden beri cilt bakımı insanlar için önemli ve güzelliğin temel taşı olarak kabul edilmiştir. Çünkü sağlıklı bir cildiniz yoksa yüzünüze uygulayacağınız makyaj malzemeleri size güzellik katsa da cildinizi zamanla mahvedeceği için uzun vade de yarar yerine zarar verecektir. Geçmişe dair kanıtlar genelde kadınların bakımla ilgilendiği üzerine olsa da erkeklerin cilt bakımlarını yaptırdıkları kayıtlarla yer yer karşılaşmaktayız. Ayrıca tüm yazımız boyunca bahsedeceğimiz tüm yöntemler genelde kadınlar ekseninde olsa da siz erkeklerde yazılan adımların çoğunu takip ederek eğer sorunlu bir cildiniz varsa bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.
Öncelikle söyleyelim, güzel ve parlak bir cilt, kimilerinin iddia ettiği gibi sadece bir DNA (genetik miras) meselesi değildir. Her ne kadar genel olarak erkeklerin ciltleri kadınlara göre daha sorunsuz olsa da günümüz dünyasında yaşanan sorunlar (aşırı stres, obezite vb) erkeklerin cildini de sorunlu hale getirmiştir. Ayrıca erkeklerin cilt bakımı konusunda ki umursamazlığı da cinsiyete (hormonlara ve cilt-kas yapısına) bağlı avantajı fazlası ile yok etmektedir. Kadın ve erkek cildi arasındaki farkları detaylı olarak ilerleyen bölümlerde bulabilirsiniz.
Günlük hayatımızı oluşturan yeme içme düzeni, uyku düzeni, iş hayatı, günlük hayat rutini, stres, mutlu zamanlar gibi pek çok etkenin aynada gördüğümüz parlak ya da problemli bir cilt üzerinde büyük bir etkisi vardır. Günün sonunda DNA’nın çok büyük etkisi olduğu kabul edilse de unutmayın ki iyi bir cildin yolu mutlaka iyi bir bakım rutini ve doğru bakım malzemelerinden geçmektedir. Cilt uzmanlarının kişilerin sorunlarına özel pek çok çözümü olsa da cilt bakımına dair bahsedeceğimiz yöntemlerle iyi bir cilt sahibi olmamanız içten bile değil.
Cilt Bakımı Kısa Tarihçesi
Cilt bakımına dair bilinen en eski bilgiler milattan önce 4000 yılına kadar uzanıyor. Örneğin Eski Mısır’da bulunan kaynaklara göre cilt bakım ürün ve teknikleri özellikle üst sınıfa hitap etmekte ve bu ürünler ciltlerde yaşanan sorunları gidermek için kullanılırmış. Tarihteki ilk yüz maskesinin Mısır’da kilden yapıldığı biliniyor. Güzelliği dillere destan olan Mısır Kraliçesi Cleopatra da denizin içerisindeki kumlarla yüzüne maske yaparak yüzündeki ölü derilerden bu şekilde kurtuluyormuş. Aynı zamanda yumurtanın akı da Cleopatra’nın başvurduğu bir diğer cilt maskesi türüdür. Cleopatra (Kleopatra)’nın cildini nemlendirmek ve tazelemek için süt banyosu yaptığını da kayıtlardan biliyoruz. Hatta Cleopatra’nın her gece altın bir maske ile cildini dinlendirdiği de kayıtlar arasında.
Başka bir ülke Çin’e bakıldığındaysa inci, jadeit, nilüfer kökü ve zencefilin karışımından oluşan maskelerin en yaygın olduğu kaynaklarda belirtilmektedir. Yine bu kaynaklara göre bu maddelerin kullanılmasının amacı parlak bir cilde kavuşmanın yanında kırışıklıkları engellemekmiş.
Son olarak Antik Roma’da ise kadınlar düzenli olarak cilt maskesi yapar ve bunu sadece özel zamanlar için değil, günlük rutinleri haline getirmişlerdi. Yağ, bal, sirke ve kaz yağı ise maske için en çok kullanılan malzemeler olarak ön plana çıkmaktaydı.
Doğru Cilt Bakımı Neleri Kapsar
Doğru cilt bakımın ilk adımı cilde uygulanacak bakımları tanımakla başlar. Kadın ya da erkeklere özel olarak üretilen yüzlerce hatta binlerce tür ürün olsa da tüm ürünlerin temel aldığı 3 nokta vardır.
- Temel Temizlik
- Tonik (Canlandırıcı) Kullanımı
- Nemlendirici Kullanımı
Temel Temizlik Nedir?
Temel temizlik su ile yıkama ile başlar. Evrensel hayat verici ve temizleyicimiz olan su her şeye hayat verdiği gibi cildimize de hayat verecek ilk adımdır. Yüzümüzü özellikleri sabahları mutlaka düzgün bir şekilde yıkamalıyız. Gece boyunca kuruyan cildimizi yumuşatmamızda bu yıkama oldukça etkili olacaktır. Yıkama sadece yumuşatma değil hem tıkalı gözeneklerin açılması hem de nemlendirme de yardımcı olacaktır. Doğru yüz yıkama tekniklerini ilerleyen bölümlerde bulabilirsiniz. Yüzümüzü su ile yıkadıktan sonra cilt yapımıza uygun temizleyiciyi ile hafif masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Tonik (Canlandırıcı) Kullanımı
Tonik orijinalinde yani ilk kullanılmaya başladığında özellikle yağlı cildi kurutmak ve ilk adım temizliğinden sonra kalan kiri çıkarmak için kullanılan alkol bazlı bir üründür
Ancak günümüzde kullanılan toniklerin formülleri tamamen gelişmiş ve değişmiş durumdadır. Artık sadece kir çıkarıcı değil takviye olarakta kullanılmaktadır. Cildinizde kir temizliği yaparken aynı zamanda da dengeleyip kullanılacak diğer ürünlerin daha iyi emilmesine yardımcı olur ve fazladan bazı vitaminleri de (E,C vitamini gibi) uygular. Uzmanların geneli toniki isteğe bağlı bir uygulama olarak değerlendiriyorsa da cildinize özen gösteren tüm kadınların kullandığı ve uyguladığı bir adımdır.
Nemlendirici Kullanımı
Nemlendiricinin en temel işlevi cildi nemlendirmek ve yumuşatmaktır. Bunu da cildin dış katmanlarından su kaybını önlemeye ve azaltarak gerçekleştirirler. Ayrıca doğal olarak bulunan koruyucu yağları ve ciltteki seramidler gibi diğer yapı taşlarını tamamlayabilirler. Nemlendirici, cilt uzmanlarının tüm cilt tipleri için yıl boyunca kullanmanızı tavsiye ettiği bir üründür. Çünkü cilt yaşlandıkça doğal olarak nemi tutma yeteneğini kaybeder ve ayrıca yüzü, eli yıkama gibi günlük aktiviteler, yüzeydeki doğal nemlendiricileri azaltırlar. Bunun için özellikle nemlendirici ara verilmeden sürekli kullanılmalıdır.
Nemlendirici Nasıl Seçilir
Herkesin neme ihtiyacı vardır, ancak nemlendiricinizin dokusu cilt tipinize göre farklılık gösterir” diye belirtiyor. Aşağıdaki tablodan hangi cilde göre hangi tipte nemlendirici seçeceğinizi inceleyebilirsiniz.
CİLT TİPİ | NEMLENDİRİCİ TÜRÜ | NE İŞE YARAR ? |
Yağlı | Jel Tipi Nemlendirici | Hafif yapıdadır. ve hızla emilen, çoğunlukla su bazlı bir seçenektir. |
Normal yada Karışık | Losyon | Bu, klasik nemlendirici tipidir. Jelden daha iyi sanılsa da aynı şekilde görev yaparlar |
Kuru | Krem Tip | Genellikle yağ bazlı ve normal bir nemlendiriciden ağır bir yapıdadırlar. |
Hassas Ciltler | Balsam | Kuru ciltler içinde uygundur ancak yapı olarak kremden daha kalın yapıdadırlar. |
Gündüz ve Gece Kremi Arasındaki Farklar
Sabah uyguladığınız kremler, cildinizi evden çıktığınızda karşılaşacağınız çevresel etkenlerden koruyacak şekilde donatılmıştır. Bu kremlerin birçoğu kirliliğe dayalı serbest radikalleri en aza indirmek için antioksidanlar ve ultraviyole radyasyondan korumak için güneş kremi içerir. Tipik olarak hafif bir tutarlılığa sahiptirler. Öte yandan gece kremleri, hücresel dönüşümü hızlandırmak ve koyu lekeleri gidermek için retinol gibi bileşenlerle almış olabileceğiniz herhangi bir hasarı onarmaya odaklanır. Bu kremler ayrıca akşamları doğal olarak batan nem seviyelerini genellikle zengin, kalın bir doku oluşturarak yeniler.
Göz Kremleri Nedir? Göz Kremi Tip ve İçeriği
Göz kremi, hiperpigmentasyon, kuruluk veya şişkinlik gibi belirli endişeleriniz varsa, kullanabileceğiniz bir krem tipidir. Herkes için şart olmasa da, çoğu kadının günlük veya 2 güne bir uyguladığı bir bakımdır. Göz çevresindeki cilt oldukça ince ve hassastır ve diğer bölgelere göre tahriş edici bileşenlere tepki verme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, dermatologlar tipik olarak potansiyel hassasiyeti dikkate alan ve daha tolere edilebilir konsantrasyonlarda aktif bileşen içeren bir göz kremi önermektedir. Kısacası göz kremi seçiminde oldukça dikkatli olmak gerekmektedir.
Göz altı torbaları ve iltihaplanma için kafein, peptidler ve hyaluronik asitin rahatlatıcı olarak kullanılabilirler. Koyu halkalar, görünür damarlardan veya daha koyu ten tonlarında yaygın görülen gerçek renk değişiminden de kaynaklanabilmektedir. Bunu engellemek için C vitamini, kojik asit ve niasinamid gibi parlatıcı maddeleri içeren kremler tercih edilebilir.
Gelecek yazıda görüşmek üzere..