Andropoz Nedir? Andropozun Belirtileri Nelerdir ? Andropoz’da Olduğumuzu Nasıl Anlarız? Bu Dönemde Nelere Dikkat Edilmelidir? Tüm bu soruların cevaplarını makalemizde vermeye çalıştık. Keyifli okumalar.
Andropoz Nedir?
Andropoz, erkeklerin yaşlanmasına bağlı olarak (özellikle 45-50 üstü erkeklerde) kanda testosteron hormonunun azalmasıyla oluşan doğal bir süreçtir. Erkekler ortalama olarak 40’lı yaşlardan sonra kanında bulunanan testosteronun %10’unu, 50 yaşından sonra ise %25’ini kaybederler. Bu hormon eksikliğinden ortaya çıkan durumda andropoz olarak adlandırılmıştır.
Kesin bir yaş sınırı olmasa da, 50 yaşından sonra tüm erkeklerin ürolojik olarak takibe alınmaları gerekir. Bu takip, erkek sağlığı için önemli olan prostat hastalıkları ve andropoz (bir diğer adıda yaşlanan adam sendromunu) erken tanısı için önem taşır.
Halk arasında erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron seviyesinin azalmasıyla oluşan bu durumun en büyük göstergesi cinsel fonksiyonlardaki azalmadır. Aslında erkeklere göre düşük oranda da olsa kadınlarda da bulunan bu hormon aynı zamanda kişinin ruh hâlinin, psikolojisinin dengelenmesinde de etkilidir bir hormondur. Testosteron, erkeklerde testisler tarafından salgılanır. Sperm üretiminde oldukça büyük bir rolü bulunan testosteron, gelişim döneminde kas ve kemik gelişimini de etkiler. İlerleyen yaşlarda kas gücü ve kütlesinin korunması, kemik yoğunluğunun dengelenmesi ve saç sağlığının korunması gibi işlevleri bulunur.
Erkeklerde cinsel isteğin uyanması ve cinsel fonksiyonların yerine getirilmesiyle de direkt olarak bağlantılı olan testosteron hormonunun kan düzeyinde azalması, erkek vücudunda pek çok değişime yol açar. Testosteron hormonu azaldığında, öncelikle erkeklerde sadece cinsel performans değil psikolojisi etkilenir. Depresif, agresif bir ruh hâli, uyku bozuklukları, cildin hızla kırışması (yaşlanan adam sendromu ismi buradan gelir) ve göbekte yağlanma gibi pek çok problemi doğuran andropoz, ilerleyen yaşa bağlı olarak hormon seviyesinin düşmesi olarakta tanımlanabilir.
Andropoz ve Menopoz’un Farkı Nedir?
Her erkekte testosteron hormonunun üretim düzeyi farklıdır. Orta yaşa gelen erkeklerde testosteron seviyesinde bir miktar azalma olsa da kişiler üzerinde oluşturduğu etkiler tüm erkeklerde aynı değildir . Başka bir deyişle 40 yaştan sonra erkeklerde testosteron seviyesi gerilese de, her erkekte aynı seviyede hormon gerilemesi görülmez. Bunun için andropoz, kadınlardaki menopoz döneminden oldukça farklı bir durumdur.
Andropoz Nedenleri Nelerdir?
Testosteron hormonunun azalması en önemli nedeni olarak bilinse de, erkeklerde yaşın ilerlemesiyle birlikte oluşan tek farklılık testosteron seviyesinin azalması değildir. Seks hormonu bağlayan globülin (SHBG = Seks Hormon Binding Globülin) de andropoz oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır. SHBG, kanda bulunan testosteronun bir kısmını bağlayan hormondur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte SHBG hormon düzeyi de artar. Bu durum kanda kullanılabilir durumda olan testosteron seviyesinin azalmasına, buna bağlı olarakta testosteron ihtiyacı olan doku ve organların yeterince testosteron hormonu alamamasına sebep olur. Testosteron eksikliğinin başlaması ile birlikte şikayetler oluşmaya başlar ve böylece bu döneme girilmiş olur.
Andropoz Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerin hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilenmesine neden olan bu dönemde sıklıkla görülen belirtilerin bir kısmı, şu şekilde sıralanabilir:
- Aniden gelen ateş basma hissi,
- Konsantrasyon bozuklukları,
- Vücut tüylerinde dökülme
- Aşırı terleme,
- Ciltte kuruluk
- Cilt kırışıklıkların artması,
- Yağ kitlesinde artışa bağlı olarak memelerde büyüme ve göbek bölgesinde yağlanma
- Kas ve eklem ağrıları,
- Kemik erimesi,
- Anemi problemleri,
- Ani duygu durum değişimleri,
- Cinsel isteksizlik,
- Alınganlığın artması,
- Sinirli ve hırçın hissetme,
- Zihinsel faaliyetlerin zayıflaması,
- Entelektüel seviyede gerileme,
- Yorgunluk ve hâlsizlik hissi,
- Depresyon,
- Hayattan keyif alamama,
- Uyku problemleri,
- Ereksiyon problemleri,
- Erken boşalma,
- Testis disfonksiyonu.
Eğer siz de kendinizde yaş itibarı ile bu belirtileri olduğunu düşünüyorsanız ve bu durumlar hayatınızı olumsuz etkiliyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna giderek kontrollerinizi yaptırabilir ve hekiminizle ayrıntılı olarak görüşebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
İçeriğimizden sonra Erkeklerde Doğal Süreç: Andropoza Girmek yazımızı da okumanızı öneriyoruz.