Gastrit Türleri ve Gastrit Tedavisi

Bu içeriğimizde gastrit tedavisi, gastrit teşhisi ve gastrit türleri gibi konuları inceleyeceğiz.

Midede ağrı, ekşime ve şişkinlik gibi belirtiler mide iltihaplanmasının yani gastritin önemli göstergelerinden biridir. Erken dönemde gastrit hastalığı önemsenmeli ve bu sorun tedavi edilmeye başlanmalıdır. Zira midede oluşabilecek ciddi hasarlar zamanla kanser oluşumuna kadar gidebilecek bir sürecin başlangıcı olabilmektedir. “Gastrit nedir? Gastrit belirtileri nelerdir?” konumuzda gastritin ne olduğundan ve belirtilerinden bahsetmiştik.

Şimdi de gastrit türleri, gastrit tedavisi konularını sizler için derleyeceğiz.

Gastrit Türleri

Gastrit türleri, gastrit belirtilerine göre tiplere ayrılır. Gastrit belirtileri her hastaya göre farklılık içerebilmektedir. Aynı şekilde Akut ve kronik gastrit de farklı belirtiler ile ortaya çıkan hastalık türleridir.

gastrit turleri nelerdir
Gastrit, düzenli beslenme ile giderilebilir.

Kronik Gastrit Belirtileri

Mide zarındaki iltihabın uzun süren iltihaplı durumu kronik gastrit olarak nitelenir. Kronik gastrit için söylenebilecek en önemli nokta, sürekli bir belirti halinde kendini göstermeyecek olmasıdır. Genelde yemek arkasından şişkinlik, geğirmek gibi şikayetlerle seyreden kısa süreli bir rahatsızlık olarak kendini gösterir. Kendi içinde 3 sınıfta değerlendirilebilir. Gastrit tedavisi en fazla ihmal edilen gastrit türüdür.

A TİPİ GASTRİT (Otoimmün Gastrit): Midenin fundus ve korpus mukozasını, paryetal hücreleri hedef alan ve mide zarını oluşturan hücrelere saldıran bir hastalık türüdür. B12 eksikliği bu hastalığın ana kaynağı olarak gösterilmektedir. Midenin koruyucu dış hattının zayıflamasına neden olur ve mide bariyerinin yaralanmasına neden olur. Bu hastalık tip1 diyabet de dahil olmak üzere diğer otoimmün hastalıkları olan kişilerde daha sık görülür. İşte burada b12 vitamin takviyesi önemi anlanmış oluyor.

B TİPİ GASTRİT (Bakteriyal Gastrit): Helicobacter Pylori bakterisi ile ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonlarda görülen gastrit türüdür.

C TİPİ GASTRİT: Uzun süreli ilaç kullanımlarında ortaya çıkan ve kimyasal – toksik maddelerin mideyi tahrişi ile ortaya çıkan bir gastrit türüdür. Eğer aşırı alkol tüketimi varsa, bu tür durumlarda da C Tipi gastrit ortaya çıkabilmektedir. Sık olmasa da Biliyer reflü de bu durumun tetikleyici unsularından olabilir. Biliyer reflü, safradaki sıvının bağırsaklardan mideye geri kaçması ile oluşan bir durumdur.

Akut Gastrit Belirtileri

Akut gastrit aniden ortaya çıkar ve karın ağrısı şeklinde kendini gösterir. El ile ağrı yaşanan bölgeye basınç uygulandığı zaman ağrı artabilir. Aynı zamanda kusma, bulantı, sırt ağrısı, şişkinlik gibi göstergeleri bulunur. Aynı zamanda sürekli bir geğirme haliyle kendini belli edecektir.  Aynı zamanda dışkıda siyah renk ya da kanlı dışkı görülebilmektedir. Sürekli bir tokluk hissi duyumsandığından iştahsızlık sebebi de bu durum olmaktadır. Akut gastrit tedavisi için geç kalınmamalıdır.

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Gastrit teşhisinde gastroenteroloji uzmanınca tarafından kan testi istenebilir. Mide hücresi bileşenlerine karşı bir antikor kanda tespit edilebilir. Bu da otoimmün gastrit sonucuna yorulabilir. Aynı zamanda katı dışkı da istenirse incelenir ve gastrite bağlı kanamalarda dışkıda kan tespit edilebilir. Sonrasında gastrit tedavisi için işlemlere geçilebilir.

Gastrit teşhisi öncesinde hastalığından şüphe edilen kişinin beslenme alışkanlıklarından tutun da alkol ve sigara kullanımına kadar ayrıntılı bir inceleme yapılmalıdır. Ardından da uzman bir hekim tarafından temas ile fiziki muayene gerçekleşir. Bu muayenede amaç temas edilen bölgede bir ağrının olup olmadığının anlaşılmak istenmesidir. Fiziki muayene sonrasında ultrasonografi ile üst karın bölgesi incelenir. Bununla birlikte eğer mide delinmesi gibi bir durumdan şüphe edilirse, röntgen filmi istenir. Ancak böyle bir şüphe bulunmuyorsa röntgen filmi tercih edilmez.

Eğer daha ileri seviye bir sorun şüphe konusu olursa, endoskopi ile ışıklı kamera kullanarak tüp şeklindeki bir cihaz ile ağız yolundan girilir ve mide incelenir. Endoskopi yapıldığı esnada uzman gerek görürse mideden doku örneği de almak isteyebilir. Bu işleme biyopsi işlemi denmektedir. Biyopsi sonrasında gastritin patolojik olarak tanısı konabilir. Ayrıca endoskopi sonucu yapılan incelemelerde helicobakter pylori mikrobu keşfedilerek kesin bir tanı konmuş olacaktır.

Gastrit Tedavisi Nasıl Olur?

Gastrit tedavisi herhangi bir ilaç gerektirmeksizin, alışkanlıkların değiştirilmesi ve düzenli beslenme ile gerçekleşebilir. Özellikle genç yaşlardaki hastalar için bu yöntem uzmanlarca tercih edilebilir. Önlemlerin başına yazabileceğimiz ilk konu ise, kahve – alkol – sigara tüketiminin bırakılmasıdır. İlk adım olarak, bu üçlüden vazgeçilmesi ile mide zarını tahriş eden üç zararlıdan kurtulmak gerekir.

Şiddetli belirtiler bulunuyorsa birkaç gün yemek yememek de faydalı olacaktır. Zaten alevli bir gastrit döneminde iştah kaybı yaşanacaktır. Bu iştah kaybı esnasında yemek yemeye zorlamamak gerekir. Ancak hafif belirtiler bulunuyorsa; hafif yiyecekler, küçük öğünler şeklinde alınabilir.

Bir diğer konu da stres kaynaklı gastrit için tedavinin nasıl gerçekleşmesi gerektiğidir. Prograsif kas gevşetme ve meditasyon gibi tekniklerin mideyi rahatlamak için uygulanabilir olduğunu uzmanlar belirtmektedir.

Tedavinin ilaç boyutunu kesinlikle bir uzman doktor tavsiye ile uygulamanızı, internet siteleri üzerinden bu bilgilere erişmeye çalışmamanızı hassasiyetle belirtiyoruz.