Şu günlerde bazen kadınlar, gebe oldukları zaman hamileliğin erken bitmesi için bazen isterler. Yalnız gebelik sonlandırılması sadece hastanelerde bitmiyor. Uzman doktor tarafından verilen ilaçlarla düşük hapı kullanılır. Her zaman kulaktan kulağa söylentiler olsada, düşük hapı olarak bilinen ve gebeligin ilk başladıgı sürelerde bu hapları kullanan kadınlar gebeliklerine son verebilirler. İlerleyen dönemlerde bile istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kurtaja gerek kalmadan gebelige son verebilirler. Genelde kadınlar istemedikleri gebeliği sonlandırmak için bu ilaçları kullanarak istenmeyen doğumların önüne geçebilirler.
Düşük hapı bir çok kesimde konuşulsa da düşük iğnesi bir igne olmadığını siz de anlarsınız. Bir çok insan adet söktürücü iğnenin düşüğe neden olduğunu söylese de uzman doktorların bir çok araştırmalarında bu konuyu ele alarak böyle bir şeyin söz konusu bile olmadığını her zaman hastalarına söylemişlerdir. Düşük hapı sadece ABD satılmaktadır Türkiye’de ise henüz deneme süreçlerinden geçmektedir gereken araştırmalar yapıldığı zaman doktor kontrolünde bu ilaçları alabilirsiniz.
Düşük Nedir, Sebepleri Nelerdir?
Normalde hamileliğin ilk 3 ayında tehşisi koyulan bu düşük, temelde bebekte meydana gelen ve genetik olan çeşitli anormalliklerin bir sonucudur. Yalnız her düşükte illa ki bebekte bir anormal durumun olacağı anlamı gelmez. Bazen düşük yapmanın çok farklı sebebleri bulunmaktadır ve her şeyin yolunda olduğu aklımıza gelsede bazen haberimiz olmadan düşük olmaktadır.
Kromozomal anormallikler , gebeliğin ilk üç aylık döneminde (13 haftaya kadar) tüm düşüklerin yaklaşık %50’sine neden olur. Kromozomlar , vücudunuzun hücrelerinin içindeki genlerinizi taşıyan küçük yapılardır. Genler, bir kişinin atanan cinsiyet, saç ve göz rengi ve kan grubu gibi tüm fiziksel özelliklerini belirler.
Döllenme sırasında , yumurta ve sperm birleştiğinde, iki takım kromozom bir araya gelir. Bir yumurta veya spermde normalden daha fazla veya daha az kromozom varsa, fetüs anormal bir sayıya sahip olacaktır. Döllenmiş bir yumurta bir fetusa dönüşürken, hücreleri bölünür ve birkaç kez çoğalır. Bu süreçteki anormallikler de düşüklere neden olur.
Çoğu kromozomal problem tesadüfen ortaya çıkar. Bunun neden olduğu tam olarak bilinmiyor.
Birkaç faktör düşüklere neden olabilir:
- Enfeksiyon.
- TORCH hastalıklarına maruz kalma .
- Hormonal dengesizlikler .
- Rahim astarınıza döllenmiş yumurtanın yanlış implantasyonu.
- İleri yada Genç yaş
- Rahim anormallikleri.
- Yetersiz serviks (rahim ağzınız hamilelikte çok erken açılmaya başlar).
- Sigara içmek , alkol almak veya hamilelikte uyuşturucu kullanmak gibi yaşam tarzı faktörleri .
- Lupus gibi bağışıklık sistemi bozuklukları .
- Şiddetli böbrek hastalığı.
- Doğuştan kalp hastalığı .
- Kontrol altına alınmayan diyabet .
- Tiroid hastalığı.
- Radyasyon.
- Akne ilacı izotretinoin (Accutane®) gibi bazı ilaçlar.
- Yetersiz beslenme.
Gebe kadınların düşük yapmasına bir çok sebeb vardır gereksiz ilaçlar kullanmak ve doktorun yasakladıgı gıdaları tüketmek iş sitresi bunlardan bir kaçıdır.
Bu sadece bebegin sorumlulu degildir, bazen anne adaylarının yaşadıkları olaylarla bazen bebegede zarar verebilir. Gebe kalan kadınların gebelik sürecinde kendilerine iyi bakmaları hele gebeligin ilk 3 ayı kendilerine agır yük yüklememeli ve her zaman kolay işlerle mejgul olmaları bebegin saglıgı için ve düşük olmadan bu soruna son verebilirsiniz her zaman uzman doktorların tavsiyelerini dikkate alın.
Bir önceki yazımız olan Adet kesilmesi hamilelik belirtisi mi başlıklı makalemizde Adet kesilmesi hamilelik belirtisi mi hakkında bilgiler verilmektedir.