Bu yazımızda regl nedir, kadınlar neden regl olur gibi soruların yanıtlarını vereceğiz. Aslında bu süreç normal kadın biyolojisini bize işaret eder. Bununla birlikte kadın olmanın da temel fiziksel bir işaretidir, diyebiliriz. Daha detaylı anlatıma başlamadan önce, kısaca adet konusuna değinmemiz gerekirse, bir kadının vücudunda artık ihtiyaç duymadığı dokuların dışarı atılmasıdır. Buradaki temel noktayı yakalamamız gerekir, ihtiyaç duyulmayan dokular. Evet, bir kadının doğurganlık için ihtiyacı olan dokuların vücudunda bulunması gerekir.
Gerisini hızlıca aşağıda incelemeye başlayalım.
Regl Nedir? Adet Ne Kadar Sürer?
Dilerseniz öncelikle regl nedir sorusuna yanıt bulalım. Ergenlik döneminden başlayarak menopoz döneminde kadar her ay düzenli olarak gerçekleşen vajinal kanamalara regl, bir başka deyişle adet denir. Bu döngü, kadınların verimli bir doğurganlık döneminde olduklarını gösterir. Rahim içinde yumurtalık rezervlerinde yumurtalar olgunlaşır ve döllenme olmaması sonucunda olgunlaşan ve kalınlaşan doku dökülür ve kanama ile vücut dışına atılır. Bu dönem düzenli olarak 21- 35 gün arasında değişir.
Adet Döneminde Kadınlarda Ne Gibi Değişikliler Gözlenir?
Regl dönemi kadınların vücudunda bazı değişikliklere neden olur. Adet ağrısı, gaz sancısı, sinir hali gibi semptomlar adet dönemindeki kadınların fizyolojik ve psikolojik değişiklikleridir. Her kadın bu dönemi birbirinden farklı şekilde yaşayabilir.
Adet Döneminde Gerginlik
Bu dönemde gergin olduğunuza inanıyorsanız, merak etmeyin kadınların yüzde 95’lik bir kısmı bu dönemde gergindir. Sürekli delinen gece uykuları, karın ve baş ağrıları, mutsuz ve karamsar olmak, halsizlik gibi şartlar gerginliğinizin kaynağıdır. Ruh halinizde oluşan değişim de regl döneminin bir olağan sonucudur. Gülerken bir anda ağlamaya başlamak, sabırsızlık tatlı ve tuzlu besinlere duyulan ilginin artması gibi konular bu dönemin belirtileridir.
Yaşamınızın kaliteli bir hal alması için bunu bir sendrom olarak gören ve bunun için bölümler açan hastanelere giderek uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Adet öncesi gerginlik sendromu adında bir sendrom ve hastanelerde bu sendrom ile mücadele için klinik bölümleri de bulunur. Adet öncesi gerginlik sendromu olarak ifade edilen sendrom, 2 gün ya da 14 önceden başlayarak fiziksel ve psikolojik semptomların görülmesiyle, âdet kanamalarından sonraki 10 gün içinde kaybolmalıdır.
Bulgular ortaya çıktıktan sonra herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan süreç tamamlanabiliyor. Ancak insan ilişkilerinde sıkıntılar baş göstermeye başlıyorsa, mesleki ya da sosyal yaşamı sekteye uğruyorsa konuyla ilgili destek talep edilebilir.
Şişkinlik – Ağrılar
Regl nedir sorusunun bir cevabı da bu başlığın kendisidir aslında, şişkinlikler ve ağrılar… Kimi kadında bu belirtiler görülmez. Hatta bazı kadınlar kanamaları olmasa neredeyse adet olduklarını bile anlamayacaktır. Ancak büyük bir çoğunluk için bu durum geçerli değildir. Karında şişlik, baş ağrısı, göğüslerde aşırı hassasiyet, dolgunluk hissi gibi fiziksel sorunlarla karşı karşıya kalınır.
Regl Ağrıları Neden Olur?
Regl döneminde rahip iç tabakası dediğimiz, endometrium tabakası sürekli olarak kasılır ve gevşer. Bu hareketler sayesinde iç duvar dökülür ve kanama olur. Rahim olası gebelik ihtimali için kendisini hazırlar ve yapısal olarak kalınlaşır. Gebelik oluşmadığı için progesteron hormonu yardımı ile incelir. Olgunlaşan yumurtaların atılması için prostaglandin hormonu salgılanmalıdır. Bu hormon kanamadan bir gün önce salgılanmaya başlar ve kanamanın azalması ile durmaya başlar. Evet hanımlar, ağrılarınızın, sancılarınızın ana nedeni bir hormondur. Hormon ne kadar fazla salgılanırsa regl sancısı o kadar fazla olur.
Sancıyı azaltmak için hekiminizin reçete ettiği ağrı kesicileri içebilirsiniz. Ilık su ile duş almak ve ayak bölgesine sıcak su torbası koymak gibi uygulamalar da adet sancısı ile baş etmenize yardımcı olur. Karın ve bel bölgenize masaj yapmak, düzenli uyumak ve su içmek de ağrıya iyi gelen bazı işlemlerdir.
Adet Döneminde Gaz Sancısı
Bu dönemde kadınların şikâyet ettiği en büyük sorunlardan birisi de gaz sancısıdır. Rahmin kasılması ve kalınlaşması, bağırsak hareketlerini de etkiler. Genital bölgede yaşanan adet sancısı nedeni ile sürekli olarak tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilir. Genellikle adet döneminin sonuna doğru gaz sancıları da geçmeye başlar. Doktorunuzun önerdiği ilaçlar ve doğru beslenme ile daha konforlu bir şekilde bu süreyi geçirmeniz mümkündür.
Regl nedir, bu dönemde kadın vücudundaki değişiklikler nelerdir gibi soruların yanıtlarını böylece vermiş olduk. Şimdi âdet kanamalarıyla ve regl dönemiyle baş edebilme konularıyla devam edelim.
Regl Kanamalarının Süresi Ne Kadar Olmalı?
Sağlıklı bir adet dönemi geçirmek için kanama süresi 3 ila 7 gün arasında olmalıdır. Nadir durumlarda bu süre uzun da olabilir. Ancak bu süreden daha az ya da çok daha fazla adetin sürmesi durumunda bir kadın doğum uzmanına görünmeli ve uzmanın değerlendirmesini almalısınız. Bununla birlikte adetin uzun sürmesi, adet döneminin gecikmesi ya da kanama miktarının normalinden fazla olması durumunda farklı hastalık şüpheleri de ortaya çıkacaktır. Her daim bir şeylerden şüphe etmek faydalıdır ve sizin de bu durumda farklı hastalıklardan şüphe etmenizi öneriyoruz.
Diğer Hastalıklar için lütfen Genel Sağlık kategorimizi ziyaret edin.
Regl Döneminde Yaşanan Değişiklikler İle Baş Etme
Kadınların hassas ve sıkıntılı olduğu bu dönem ile baş etmesi için bazı yöntemleri uygulaması gerekir. Madde madde önerilerimizi yazalım.
- Zor ve hassas bir dönemden geçtiğinizi çevrenizde bulunanlar anlamalılar. Kadınlar anlayacaktır, erkeklere de siz anlatmayı deneyin.
- Olumsuz davranışlarınızdan sorumlu olan yine sizsiniz, regl değildir. Bu yüzden sakin kalıp derin nefes alarak karar vermeye çalışın.
- Hem sosyal hem kişisel hem de iş hayatınızla ilgili kararlarınızı bu özel gününüzde vermeyin. Eminiz, bu süreç sonrasında çok daha sağlıklı kararlar verebilirsiniz.
- İlerleyen safhada semptomlarınız varsa mutlaka bir tedavi merkezinden yardım istemelisiniz. İhmal; üreme kabiliyetinizi yitirmenizle, daha büyük ve sıkıntılı hastalıklarla uğraşmanıza neden olabilir.