Uykusuzluk neden olur, sorusunun kısa bir cevabını verecek olursak, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştıran yaygın bir uyku bozukluğudur. Tıp dilinde İnsomnia olarak adlandırılmıştır. Günümüzde birçok insan uykusuzluktan muzdariptir.
Uykusuzluk sorunu için neler yapabiliriz? Sizlere bu yazımızda, insanlar için ciddi bir sorun olmaya başlayan uykusuzluk ile alakalı bazı bilgiler vereceğiz.
Uykusuzluk Neden Olur ?
Uykusuzluk neden olur sorusu, uyku problemi yaşayan insanların cevabını merak ettiği soruların başında geliyor. Uykusuzluk, hayat kalitemizi düşüren bir durumdur. Uykusuzluk çeken insanlar, uyandıklarında kendilerini oldukça fazla yorgun hissederler. Uykusuzluk sadece enerji seviyesini ve ruh halini değil, aynı zamanda sağlık, iş performansı ve yaşam kalitesini de azaltabilir.
Sağlıklı bir yetişkinin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğu kişiden kişiye değişse de uzmanlar gece yedi ila sekiz saatin yeterli olduğunu düşünüyor. Birçok insan, hayatlarının bir noktasında günler veya haftalar süren kısa süreli akut uykusuzluk yaşayabilir.
Peki uykusuzluk neden olur? Bu tür durumlar genellikle stres veya travmatik bir olayın sonucu olarak görülür. İş, okul, sağlık, finans veya aile ile ilgili endişeler geceleri zihni aktif tutabilir ve uyumayı zorlaştırabilir. Sevilen birinin ölümü veya hastalığı, stresli yaşam olayları veya boşanma veya işten çıkarılma gibi travmalar da uykusuzluğa yol açabilir.
Yatmadan önce yenen hafif yiyecekler veya atıştırmalıklar rahatsızlığa neden olmayabilir. Ancak akşamları çok geç ve çok fazla yemek, yatarken fiziksel olarak rahatsızlık hissetmenizi sağlayacaktır. Bu gibi durumlar da uykuya dalmayı zorlaştırır ve uykusuzluğa neden olabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar bir ay veya daha uzun süren kronik uykusuzluk yaşarlar. Uykusuzluğun kendisi birincil sorun olabilir veya farklı bir tıbbi durum veya kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir.
Uykusuzluk neden olur sorusunun altında yatan genel sebepler, stresli hayat ve uykuyu bozan alışkanlıklardır. Altta yatan nedeni tedavi etmek uykusuzluğu giderebilir, ancak bazı durumlarda tedavi yıllar alabilir. Aslında tüm bu tedavi vb. girişimlere başlamadan önce Uykusuzluk neden olur sorunun cevabını dikkatli düşünmek gereklidir. Tüm bu cevapları bulduğumuzda muhtemelen uykusuzluğumuzun da çaresini bulmuş olacağız. Ancak uzmanların önerdiği yapılması gerekenlerin başında hayat tarzı değişikliği gelmektedir.
Uykusuzluk Belirtileri
Uykusuzluk belirtileri arasında şu gibi durumlar gözükür;
- Geceleri uykuya dalmakta zorluk çekmek,
- Geceleri uyanmak ve tekrar uykuya dalmakta zorluk çekmek
- Geç yatmanıza rağmen erken kalkmak,
- Gece uykusundan sonra dinlenmemiş hissetmek,
- Gündüz yorgunluk veya uyku hali,
- Sinirlilik, depresyon veya anksiyete,
- Konsantre olma, odaklanma veya hatırlama güçlüğü,
- Artan hatalar veya kazalar,
- Uyku konusunda endişe duymak.
Uykusuzluk İçin Bitkisel Tedavi
Uykusuzluk bitkisel tedavi ile her zaman olmasa da olumlu sonuçlar alınarak tedavi edilebilir. Bitkisel tedavi yöntemi olarak uykusuzluk için, bitkisel çaylardan faydalanılır. Bu çaylar;
- Melisa Çayı: Sinir sisteminiz için oldukça faydalı bir çaydır. Stres ve kaygıyı azaltır. BÜ sayede uykusuzluk sorununuz da düzelebilir.
- Papatya Çayı: Uykuyu düzenlemek için kullanılan bir çay olarak bilinir. Rahatlatıcı etkisi sayesinde, kolayca uykuya dalabilirsiniz.
- Ihlamur Çayı: Kasları rahatlatır ve ağrılarınızı azaltır. Eklem ve kas ağrılarınıza bağlı uykusuzluk sebeplerinde etkilidir.
Uykusuzluk sorununuzu, bitkisel çaylar ile hayatınızı daha az etkileyecek bir seviyeye indirebilirsiniz. Uykusuzluk sorununuzu hafife almayın ve bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde, etkili olabilecek bitki çaylarını kullanmaya başlayın.