Bu yazımızda stres azaltma yöntemleri ve sorunlarla başa çıkma konularını inceleyeceğiz. Ama merak etmeyin, kaygıyla başa çıkmanız, onu yenmeniz için çok da ağır yöntemlerden bahsetmeyeceğiz. En basit 7 yöntemi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
İşte hayatınızı kolaylaştıracak stres azaltma yöntemleri
Stres azaltma ve sorunlarla baş etmek bazen oldukça zor olabiliyor. Bu ikisinin bir sarmal döngüye dönüştüğünü bile söyleyebiliriz. Sorunlarla baş edemedikçe strese girmek, strese girdikçe de sorunların arasında kaybolmak pek çok insanın yaşadığı bir rutin. Bu rutinin bir durağı olmadığını düşünmeyin, var.
Stres nereden kaynaklanıyor, keşfedin!
Stres azaltma yöntemleri incelenmeden önce “Stres nereden / nerelerden kaynaklanır?” sorusuna cevap bulmamız gerekiyor. Bunun basit ama biraz da bireysel cevapları var. Her kişinin strese girmek için kaynağı aynı olmayabilir. Davranış değişikliğine sebep olabilecek, gerginlik yaratan, uyum sağlanması gereken ya da tehdit edici durumlarda kalındığında strese girmek bir sonuç olarak gözlenecektir. Baştan da dediğimiz gibi şu veya bu şekilde stres oluşur, demek bir yanılgıdır. Doğa üzerinde insanı etkileyebilecek olan her şey stres için bir ana kaynak olma potansiyeline sahiptir.
- Duygusal Etkenler: Duygusal etkenlerin yeterince yönetilememesi strese girmek ile sonuçlanacaktır. Yalnızlık, suçluluk hissi ve korku gibi güçlü hisler uzun süre devam etmeleri halinde, insanı stres altına alabilir. Bunun yanında çocukluktan kaynaklı olaylar, büyük kazalar gibi faktörler de kaynak olarak görülebilir.
- Kimyasal Etkenler: Bazı ilaçların yan etki olarak kaygıyı ortaya çıkardığı bilinir. Bu da normal olarak stres oluşumunda önemli bir etmen olarak karşımıza çıkar. Özellikle belli bir kronik hastalığı olanların yan etkisi bu yönde kanıtlanan ilaçları kullanmaları titizlikle incelenmelidir.
- Fiziksel Sebepler: Bir insanın karnı acıktığında ne kadar da stres yüklü olabiliyor, değil mi? Vitamin – mineral eksikliği büyük bir faktör oluşturuyor bu durumda. Aynı zamanda yetersiz egzersiz, gece uykusundan mahrum kalmak da stresin ana sebepleri arasında gösterilebilir. Uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız “Uykusuzluk neden olur? Ne iyi gelir?” konulu yazımızı da okuyabilir ve konuyla ilgili fikir edinebilirsiniz.
- Mental Sebepler: Maddi kaygılar, başarı hırsı, uzun çalışma saatleri gibi sebepler stres ve stres kaynaklı pek çok psikolojik rahatsızlığın sebepleri arasında. Kişinin zihninde bir hesaplaşma yaşaması, risk grubundaki mesleklerden birine sahip olması gibi faktörler de bu durumun kaynakları arasında.
Stres azaltma yollarından en önemlisi: hareket edin!
Stres azaltma yöntemleri arasında bulunan en önemli aşama hareket etmektir. Biz bu konuyu ekseriyetle mental olarak düşünürüz ancak sadece bizi rahatsız eden kısmı mentaldir. Rahatlamamızı sağlayacak olan kısımlardan biriyse fizikseldir.
Beden ile beyne gönderilecek pozitif sinyaller, küçük uyarılar sayesinde kasılan bedeni rahatlatacaktır. Çok can sıkıcı olan gün içi sorunlar, uzun vadeli problemler böylece aklınızdan çıkıp gidecektir. Egzersiz yapmak, yürümek, koşmak ve spor yapmak fiziki durumunuzu da mental durumu da rahatlatacaktır.
Sevdiğiniz insanlarla takılın!
Kaygının tam ortasındayken sevdiğiniz insanlardan gelen bir SMS’in bile sizi ne kadar sevindirdiğini anımsayın! En umutsuz olduğunuz anlarda bir arkadaşınızla ya da arkadaş grubunuzla görüştüğünüzde, günün biriken konularını onlara anlatabilir, kaygınızın kaynağı olan sorunu böylece üzerinizden atabilirsiniz. Topluluk içinde sorunlarınızı anlatmanız sevdiğiniz ve sizi seven insanlar arasında sorununuzun paylaşılmasına ve hızlıca deva bulunmasına neden olacaktır. Hiçbir şey anlatmadığınız durumda bile arkadaşlarınızın sevinçlerine katılabilir ya da üzüntülerine ortak olarak kendi sıkıntılarınızdan bir nebze uzaklaşabilirsiniz.
Düzenli beslenerek stres azaltma!
Düzenli beslenerek stres azaltmak mı? Evet, bu madde gerçekten ilk kez duyanlara, “hadi canım!” dedirtebilir. Ancak günlük yaşamda beslenme düzeninizi bozan bir sürü etkeni düşününce bize hak verecekseniz. En sevdiğiniz yiyeceklerin başına oturmuşken sizi işe çağıran patronunuzdan telefon alsanız ne hissederdiniz? Dediğimiz gibi düzenli beslenme ile stres azaltma yöntemleri arasında sıkı bir bağ bulunuyor.
- Lif içeriği yüksek gıdaları tüketin
- Doğal meyve sularını tercih edin
- Sabah kahvaltınıza özen gösterin
- Günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin
- Kola vb gazlı içecekleri tercih etmemeye çalışın
- Yiyecekleri ağır ağır çiğneyin
- Günlük kalori miktarını aşmayın
- Paket gıdaları tercih etmemeye çalışın
Kendinizi ödüllendirerek stres azaltın!
Her iş zordur. Her dersi geçememe riski bulunur. Hayatta bir şeyler her zaman yolunda gitmez. Evet, acı ama gerçek bunlar. Stres azaltma yöntemleri arasında ödüllendirme prensibi, zor olan ve hatta imkânsız gibi görünen işlerin aslında sanıldığı kadar zor olmadığını öğretebilir. Bir işe başladığınızda isteksiz ve nazlı olmanız normaldir. Kendinize iş aralarında ödüller vererek motivasyonunuzu artırmayı deneyin. Böylece strese girmek ve zorlanmak da konu dışında kalacaktır.
Planlama bu noktada devreye giriyor. Günlük yaşamınızda düzenli ve planlı çalışan biriyseniz çok az seviyede stres ve kaygı içinde bulursunuz kendinizi. Bu kaygı ise tamamen iş bitiminde sağlam bir iş ortaya koyup koyamadığınızla ilgili olacaktır ki eğer planınıza sadık kalarak kendinizi ödüllendirip çalıştıysanız, başardığınız anlamına gelecektir.
Bolca nefes alın!
Derin nefes almak kaygılarınızdan ve anlık sorunlarınızdan kurtularak sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olacaktır. Sporun vücuda en önemli katkısı nefesi düzenlemek olduğundan spor yapmak burada ön plana alınabilir. Ancak zamanınızın spora yetmediğini düşünenlerdenseniz, o zaman size nefes egzersizlerini önerelim. Düzenli nefes egzersizleri yapmanız durumunda enerji veren ve yatıştırıcı etkisini keşfedeceksiniz. Bununla birlikte sorunların ve strese neden olan faktörlerin zihninizden uçup gittiğini kendiniz de fark edeceksiniz. Bu yöntemle strese girmek mazide kalacaktır.
Kendinizi başkalarıyla kıyaslayın
Kendinizi başka insanlarla kıyaslamak ya da başkalarının sizi bir başkasıyla kıyaslaması hoşunuza gitmiyor, değil mi? Bu madde muhtemelen antipatik gelmiş de olabilir. Ancak bir saniye, okumaya devam edin.
Beynimiz harika bir makine. Evet, biraz karmaşık ama bu mükemmelliğini gizleyemiyor. Beyin, doğduğunuz andan itibaren kıyasa başlıyor ve her şeyi kıyaslamaya meyilleniyor. Stresi azaltmak için de beynin ta küçüklüğünüzden başlayarak geliştirdiği bu aktiviteyi kullanmalısınız, kıyas. Doğru dozda bir kıyas yapıldığında kıyaslama fayda sağlayacaktır. Burada pozitivist bir yaklaşım da elbette söz konusu olacak. Zira “Neden bu kadar kilo aldım ki? Bak, filanca ne kadar da zayıf!” anlayışı işte strese girmek için kocaman bir kapı açıyor. Doğru dozda kıyaslama yapıldığında ise ortaya “Filanca ne kadar da zayıf, ben yine iyiyim” gibi bir anlayış geliştirmeniz gerekiyor. Evet, bunun fazlası elbette zararlı. Ondan dolayıdır ki “doğru doz” uyarısını yeniden belirtelim.